Четвъртък, Септември 24, 2020

лекарВ канадската провинция Квебек над 500 лекари и около 150 студенти по медицина протестираха срещу увеличението на заплати, договорено от местните синдикални организации, съобщи тв каналът Си Ен Би Си. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите, а не само на докторите.

Според протестиращите възнагражденията им са твърде високи на фона на тези, които получават медицинските сестри и останалите служители в лечебните заведения. Те припомнят, че голяма част от нуждаещите се от медицинска помощ имат ограничен достъп до нея. Причината за това са направените през последните години драстични съкращения в бюджета. Несправедливото отношение е мотивирало лекарите да поискат парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата. Те настояват средствата да бъдат използвани за подобряване на работните условия за всички служители, както и за по-добро обслужване на пациентите.

Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 000 долара на година (или 339 000 канадски долара), което е месечна заплата от над 20 000 долара. Семейните лекари получават около 211 000, а хирурзите - 354 000 долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 000 долара на година.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up