Понеделник, Май 25, 2020

lekar4Общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците. Те ще могат да поемат пациенти в приемните отделения, да помагат в медицинската дейност, но няма да бъдат основни лекуващи лекари там. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник отдел "Договаряне, методология и анализ на болничната медицинска помощ" в дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса, цитирана от вестник Монитор. Ако един личен лекар има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека, като ще работи в тандем с колега.
„По този начин на общопрактикуващите лекари със специалност се дава възможност да поддържат нивото и по другата специалност, ако имат такава“, поясни д-р Стоилова.

НЗОК вече ще плаща само за влято действително количество лекарства на онкоболен в болницата или диспансера, а не както досега за цялата опаковка, в която е останало количество неупотребен медикамент, но не е използвано за друг пациент, а е излято в канала. По изчисления на касата сега по този начин се разхищават между 10- 15% от цитостатиците за онкоболни.
Вече се изисква преди вливания те да бъдат разтваряни и смесвани до състоянието за вливане в болничните или диспансерните аптеки в специални затворени съдове, а не от медицинските сестри по болничните стаи, както се практикуваше до сега.
„Целта е остатъкът да не се изхвърля, тъй като в закрития съд той остава годен, а да се прилага на друг пациент“, поясни д-р Гева Стоилова.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up