Вторник, Юли 07, 2020

OPLВ Отворено писмо до здравния министър, организацията на Столичните общопрактикуващи лекари съобщава, че нито едно от исканията им поставени на протестите през пролетта не е изпълнено, въпреки обещанията на Кирил Ананиев. Лекарите предупреждават,че запазват протестна готовност. Ето и пълния текст на писмото:
Уважаеми господин Ананиев,
На 01.03.18г. поставихме част от проблемите на ОПЛ на Вашето внимание.
На 23.04.18 г. повторихме нашия протест и отново поставихме част от проблемите на ОПЛ на вниманието на Министерството на здравеопазването.
Става въпрос за намаляване на административната тежест, за възстановяване на размера на
потребителската такса в рамките на 1% от МРЗ, за реимбурсиране на таксата на освободените от нея лица и за отпадане на двадесет и четири часовото разположение на ОПЛ.

Единствено по последния проблем беше сформирана работна комисия, но до момента нямаме
информация за някакви реални стъпки за решаване на проблема с двадесет и четири часовото разположение.
По другите поставени въпроси няма никакво отношение от страна на МЗ.
Тъй като на 16.05.18 г. в национална медия коментирахте, че колегите работещи в болницата във Враца не са протестирали навреме, а 13 години са били неми свидетели, че болницата се води към фалит, ние днес, като граждани на РБ, Ви уведомяваме за пореден път, че заплащането в доболничната помощ е крайно незадоволително и води нашите практики до хронично недофинансиране, което влошава качеството на предоставяната от нас услуга.
Факт е и това, че за последните 10 години, почти няма новоразкрити практики на общопрактикуващи лекари, а възрастта на над 90% от общопрактикуващите лекари в страната е над 50 години. В следващите 10 години това ще доведе до липса на общопрактикуващи лекари не само в отдалечените райони на страната, както е в момента, а и в София.
В тази връзка Ви уведомяваме, че запазваме протестна готовност и продължаваме да се надяваме, че в най – скоро време ще вземете отношение по всички поставени при предишните протести проблеми на среща с нас или поне в писмен отговор до управителния съвет на ДСОПЛ.
За УС на ДСОПЛ: д-р Николай Колев
Зам.председател на ДСОПЛ

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up