Вторник, Януари 26, 2021

nhif drugsЗдравното министерство публикува на електронната си страница проектите на още 5 фармакотерапевтични ръководства. Така всички заинтересовани ще могат да отправят бележките и препоръките си за съдържанието им до 24 април.

Този път ръководствата са посветени на лечението на алергичните болести, на подходите в нуклеарната медицина, в нефрологията и диализата, в урологията и в анестезиологията и интензивното лечение.

 Припомяаме, фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия гарантирана от бюджета на НЗОК с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи.

Те съдържат терапевтични схеми и алгоритми на лечение с лекарствени продукти, които са изградени са на базата на най-новите теоретични познания за биологията на патологичния процес при отделните нозологични единици, съвременните диагностични възможности и терапевтични подходи.

Според вносителите с проектите на ръководствата се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганите задължителни етапи при лечение.

Също така в мотивите към тях се посочва, че основната цел е да бъде гарантиран достъпа на пациентите до съответстващи на европейските стандарти лекарствени продукти и да се осигурят ефективни механизми за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектите целят постигането на високо качество на дейностите в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми, допълват още от здравното ведомство.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up