Вторник, Юли 14, 2020

След полученото разрешително през 1995 г., опиоидният трамадол (продаван като ConZip и Ultram) се превръща в масово предписван медикамент за остеоартрит и други болезнени диагнози, отчасти защото представлява по-нисък риск от някои странични ефекти и има по-малък потенциал за злоупотреба в сравнение с други опиоиди. В момента той е класиран сред първите пет предписани опиоиди и топ 60 предписани лекарства в САЩ.

С нарастващата си популярност, трамадолът се сдобива и с документирани случаи на неблагоприятни ефекти сред неговите потребители.
В нов документ, публикуван на 28 август 2019 г. от Scientific Reports, изследователи от училището по фармация и фармацевтични науки Skaggs в University of California San Diego показват, че пациентите, които приемат трамадол, са изложени на по-голям риск от развитие на хипогликемия или ненормално ниска кръвна захар.

tramadol 0
Изследователският екип, воден от старши автор, доктор по фармация Рубен Абагян, анализира повече от 12 милиона доклади от базата данни на FDA за нежелани ефекти (FAERS) и системата за отчитане на нежеланите събития (AERS), които хроникират доклади на нежелани ефекти, докато приемате лекарство.
Изследвания период варира от януари 2004 г. до март 2019 г.

„Импулсът беше неотдавнашният драматичен скок в популярността и рецептите за трамадол“, каза първият автор Тигран Макунтс, PharmD, изследовател в лабораторията на Абагян. "Искахме да имаме обективен поглед върху данните на нежеланите ефекти и попаднахме на опасна, неописана и неочаквана хипогликемия."

Признатите странични лекарствени ефекти , свързани с трамадол, включват замаяност, гадене, главоболие и запек - всички често срещани странични ефекти на опиоиди.
По-сериозните, но по-редки нежелани лекарствени реакции включват серотонинов синдром и повишен риск от припадъци.
Връзката с хипогликемията е сравнително нова, въпреки че преди това беше предложена от казуси и тестване на животински модели.

Хипогликемията често е свързана с лечението на диабет, но може да се появи и при лица без диабет.
Нелекуваната хипогликемия може да доведе до сериозни усложнения, като неврокогнитивна дисфункция, загуба на зрението, по-голям риск от отслабване на моторния баланс и загуба на качество на живот.

Изследователите също така разгледаха други широко предписани опиоиди и подобни действащи, неопиоидни лекарства, като инхибитори с обратно захващане на серотонин и норепинефрин (Cymbalta, Effexor XR) и NMDA рецептори (кетамин и мемантин).
Само трамадолът създава значителен риск от развитие на хипогликемия при пациенти - с10 пъти по-голям риск от хипогликемия, отколкото практически всеки друг опиоид. Единственото друго лекарство, идентифицирано със съпоставим ефект, е метадонът, опиоид, който най-често се използва, за да помогне на хората да намалят или да се откажат от пристрастяването към хероин или други опиати.

Макар че това проучване подчертава връзка между трамадол и хипогликемия, ще е необходимо голямо, рандомизирано, контролирано клинично изпитване за окончателно установяване на причинно-следствената връзка.

„Съобщението е за  предупреждение на лекарите за вероятността от понижаване на кръвната захар (и / или високо съдържание на инсулин), по-специално, ако пациентът е предразположен към диабет“, каза Абагян.

Източник MedicalXpress

Целият доклад  можете да прочетете ТУК


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up