Събота, Януари 23, 2021
Шанс за живот – Здравното министерство регламентира състрадателната употреба на лекарства

 

Законовите промени засягат всички пациенти, които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт. Състрадателната процедура ще даде шанс страдащите от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, както и на такива със заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо. Очаква се онкоболните да са сред групата пациенти, които ще имат най-голям достъп до нея.

Чрез регламентирането ѝ ще се даде възможност на пациентите да получат достъп до иновативно лечение, когато липсва алтернатива. Лечението ще се осъществява единствено в лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, за да могат пациентите да бъдат проследявани от съответните специалисти в условия, гарантиращи най-високо ниво на компетентност.

Лицата, които ще осъществяват програмите за състрадателна употреба са задължени да осигуряват всички финансови средства, необходими в процеса на лечение. Те ще отговарят и за сключване на застраховки, начинът на доставка и ще гарантират на безопасното съхранение, употреба и местонахождението на лекарствените продукти и всички изделия, които е необходимо да се прилагат по време на лечението. 
Изпълнителната агенция по лекарствата ще разглежда подадените документации в 14 дневен срок и ще публикува на своята интернет страница указания за подаване на документи и информация.

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up