Сряда, Юли 08, 2020
Спират вноса на хормонално лекарство за рак

Фирма Аквахим, която е официален вносител на лекарствения продукт Декапептил е изпратила 6 месечно предизвестие за спиране на вноса на лекарството в България от месец май 2020 година.
Инжекциите Декапептил (с международно непатентно наименование Трипторелин) са включени в реимбурсния списък на НЗОК и се отпускат след решение на експертна комисия и издаване на протокол IC.
Декапептил е синтетичен аналог на естествения хормон гонадорелин, който стимулира хипофизната жлеза. Под действието на лекарството хипофизата спира да подава сигнали за секреция на полови хормони тестостерон при мъжете и естроген при жените. В резултат на това количеството на тези хормони в кръвта намалява.

Декапептил e инжекция за подкожно приложение и се използва за лечение на определени форми на рак на простатата с налични метастази, преди или по време на прилагането на асистирани репродуктивни техники, които използват хормонална стимулация.
Когато се прилага заедно с хормонална стимулация при технологии за асистирана репродукция, Декапептил предпазва хипофизната жлеза от преждевременното освобождаване на лутеинизиращ хормон, който стимулира овулацията.
Лекарството е референтно за своята група в реимбурсния спсиък на НЗОК. В България няма регистриран друг лекарствен продукт, с който да може да се замести Декапептил.


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up