Събота, Януари 23, 2021
Голямата измама с доплащането

За да е ясна голямата манипулация с частните разходи за здравеопазването давам числата за 2019 г., които говорят сами по себе си:

- 8.3% от БВП общо (публични и частни) са разходите за здравеопазване или 9.843 млрд.лв., което представлява по 1 425 лв. на човек за годината; 

 От тях:

- 4.4% от БВП са публичните разходи за здравеопазване – 5.256 млрд.лв. или по 760 лв. на човек;

- 3.9% от БВП са частните разходи за здравеопазване – 4.587 млрд.лв. или по 665 лв. на човек.

Видно е, че с публични средства за 2019 г. се покриват само 53.4% от здравните нужди, а с частни средства т.е. с доплащания – останалите 46.6% (данните са на Евростат и са публикувани в доклада на ЕС за здравеопазване през януари 2020 г.).

Copayment EU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разпределението на тези частни 46.6% или 4.587 млрд.лв. от общите разходи е следното:

- За извънболнична помощ – 229 млн.лв.;

- За болнична помощ – 188 млн.лв.;

- За дентална помощ – 73 млн.лв.;

- Други – 142 млн.лв.;

- За лекарства - 3.955 млрд.лв.

Голямата измама е, че фарма-секторът успява успешно да се скрие зад медицинската и денталната помощ, а населението безпомощно повтаря, че много се доплаща за здравеопазване. Доплаща се, да, но предимно за лекарства и по-горе цитираните числа показват реалния размер и апетита на фарма-играчите. През 2017 г. бръкнах в гнездото на осите и бях набеден от директора на ИАЛ, че упражнявам натиск – три години по-късно съм оправдан на три инстанции, но никой не си дава труда да си спомни, че атаката се инициира от шефката на специализираната институция за контрол над лекарствения сектор (ИАЛ), а се реализираше от прокуратурата и медиите.

Е, който нехае – плаща. За оплакванията няма да съчувствам.

Апропо, след като Асена Стоименова подаде оставка от ИАЛ поради конфликт и с парламента (дотам стигна нейното самозабравяне), лично министър Кирил Ананиев я прибра в МЗ като съветник в политическия си кабинет. И когато д-р Дечо Дечев сигнализира за проблем с лекарствата трябва ясно да се знае, че не НЗОК определя правилата на играта, а МЗ. И че 700% надценка на едно лекарство е само пример, разследването трябва да обхване цялата позитивна лекарствена листа, номенклатурата на която очевидно е с регистрирани пределни цени в пъти над себестойността на продаваните у нас лекарства. И това е отговорност на МЗ, а не на болниците и не на НЗОК, а контрола над лекарствения пазар е отговорност на ИАЛ. Както казва сентенцията: „Не е луд, който яде зелника...“.

Днес тази същата Асена Стоименова се готви да става председател на Българския фармацевтичен съюз – не се съмнявам, че нейните лобита ще я наградят за добрата работа в полза на фармацевтичните печалби и просперитет на гърба на всички останали.
Илко Семерджиев

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Илко Семерджиев · преди 1 години
  Фарма-секторът „отвръща на удара“ Лобистът и председател на БФС Илко Гетов в безсилието си предпочита да не говори по същество, а да обвини ЕС, че всяка година „претопля манджата“ с доклади за доплащането, а Деян Денев от АрФарМ е предпочел да използва „argumentum ad hominem” или щом не можеш да опровергаеш фактите с доказателства оплюй опонента – според него не съм експерт. Така излиза, че и ЕС не е експерт, Евростат също. Безсилието също е вид доказателство Добре, така да бъде, щом не искате да давате отговори ще има продължение, скоро! А министър Ананиев бил направил "работна група", която до м. май ще предложи "политики"! Дано да не са като застрахователните му "реформи" Апропо, към момента Ананиев дължи отговори за липсата на лекарствени политики, а не за "политики" в необозримото бъдеще. Например, за начало, Ананиев следва да даде отговор защо директорът на Специализираната болница по онкология в София - д-р Стефан Константинов (бивш министър на ГЕРБ, който през 2012 г. децентрализира търга за онкомедикаменти от МЗ към 83 болници, при което цените им скочиха средно с 200%) миналата година е купувал Pemetrexed по 300 лв. за една опаковка, а друга такава държавна болница като УМБАЛ Плевен е плащала за същото само по 118 лв. или с близо 300% надценка? И още един въпрос - защо докато търга за онкомедикаменти се правеше в МЗ до 2011 г. това струваше на държавата около 100 млн.лв. а през 2020 г. ще струва на НЗОК 500 млн.лв.?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Питащ · преди 1 години
  А дали в графата с лекарствата случайно не попадат и медицинските изделия - единствената извадена от всякакви регулации стока с включена в цената тлъста комисионна за пробутващите я на клетите пациенти, които са подложени на нечовешко изнудване?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Къш от тука Герберистки тролове! Защо не си напишете имената, а? Срам ли ви е? Сигурно и майка ви се срамува.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Доганов · преди 1 години
  Някой да си направи труда, да види кой бе предлаган от Семерджиев на Стоименова, след което да погледне назад във времето, какъв е бил и кои са му дружките. Това, че не е доказано в съда, не значи че не е направено...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар · преди 1 години
  Абе " гост"
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Старец · преди 1 години
  Чирков беше най-близко до Костов и той докара Немската система, но не цялата! Той наложи най вече Клиничните пътеки и Инвазивната хирургия като най-доходоносна! Социалната част-Поликлиника та, която и сега е основа на Немската система-ние просто Унищожихме! По онова време-2000год,самите Немци се бореха от 10год да сменят 45год система! Чирков знаеше всичко това най-добре! По гаден начин използваха Семерджиев! Все пак да припомня, че по това време нашата система покри ваше на около 74% Английската съществуваща система и сега! Да припомня и една немска поговорка от онова време:Когато Лекаря пипне пари - започва корупцията!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Някой · преди 1 години
  "Бисмарк" има недостатъка: издържа се цяла система от администрация със сгради и коли, здравното осигуряване почти не финансира профилактични дейности и навсякъде има надписване от страна на болници и лекари, защото се плаща за отчетен случай. А у нас парите следвали пациента, т.е. приоритет е бройката, а не качеството.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гражданин · преди 1 години
  Това не е системата на Бисмарк! Най-малкото не е солидарна и е проектирана без реални разчети за цената на медицинския труд.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  А бе "Лекар", като не ти харесва защо не сменихте? 20 години минаха. Семерджиев ли да дойде да ви я смени? Айде седнете там с Даритка- ленинградска, Лъчо - мозъка и Киро - тефтера и я сменете другата седмица.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Лекар · преди 1 години
   Абе "гост", лекари и медицински сестри от години протестират по улиците и пред болниците и се опитват да променят нещо, но няма политическа воля. Ти самият какво направи , освен да мрънкаш против лекарите и да драскаш по форумите, а?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Илко Семерджиев · преди 1 години
  Така и до Бисмарк ще стигнете "лекар". Отказът от мислене е право на всеки индивид и привилегия на всеки глупак.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Лекар · преди 1 години
   Сега разбирам защо отдавна сте се отказал. Това, разбира се, е Ваше право. Между другото, колкото повече блъскате върху забит накриво пирон, той все по-накриво влиза. Кривият пирон се вади и се забива нов.
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Илко Семерджиев. · преди 1 години
    Кривият пирон сте вие.
    • Публикуването на коментара е спряно.
     Лекар · преди 1 години
     Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали. Айнщайн.
     За мен беше привилегия да си поговорим.
     • Публикуването на коментара е спряно.
      Илко Семерджиев · преди 1 години
      Вие сте никой, дори име нямате, да не говорим за лице. Въобразявате си, че сте разговаряли с мен.
      • Публикуването на коментара е спряно.
       Лекар · преди 1 години
       За Вас със сигурност съм никой, но за много страдащи хора съм някой. Във всички случаи знаете за системата повече от мен, но тя се стоварва в крайна сметка върху моята глава. Желая Ви успех и дано един ден да се окажете прав, а аз крив.
       • Публикуването на коментара е спряно.
        Гражданска съвест · преди 1 години
        Проблемът е, че допускаме хората, които взимат решения за живота в обществото ни да не понасят последиците от тези решения. Човешко е да се греши, но е подло да не се плаща цената за това и да се облагодетелства. Дори когато други страдат и поемат дългосрочния риск от грешните им съвети и действия. Подлост е не да бъркаш, а да не си потърпевш от грешките си. Загубата на връзка с реалността е патологията на нашето време!
       • Публикуването на коментара е спряно.
        Илко Семерджиев · преди 1 години
        Върху вас се стоварват собствените ви избори и решения. Впрочем, стоварват се и парите, които съм ви осигурил чрез задължителната здравна вноска, за да практикувате - 5.2 млрд.лв. Преди да се намеся в системата бяха 468 млн.лв. годишно.
        Това, че сте решил да играете ролата на бабичка около кладата предопределя живота ви, за което никой друг не ви е виновен. Анонимността ви е диагноза.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар · преди 1 години
  Стига се е обяснявал, той натресе тая система в България. Няма обстоятелство, което да му послужи за извинение.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up