Събота, Януари 23, 2021
Кой е виновен за скандала с цените на лекарствата?

 Преди една седмица избухна скандал след изказване на Управителя на     НЗОК  Д-р Дечо Дечев, че касата плащала едни и същи лекарства за лечение   на онкологични заболявания с разлика от близо 1000лв. в различните   лечебни   заведения.
 Попитахме нашите читатели, кой според тях е виновен за скандалната   ситуация с цените на лекарствата. Дали това е министерството на   здравеопазването, дали е НЗОК, дали са частните болници, дали са   производителите на лекарства или дистрибуторите.
 Участие в анкетата взеха 344 души. Въпреки, че разликата в цените засяга   лекарства, плащани от НЗОК на болниците, повече от половината от   анкетираните(56%) са отговорили, че вината за това е на Министерство на   здравеопазването.

  Едва 6% от анкетираниdiagте смятат, че отговорността е на Здравната каса.
 Още по-малко, 5% от анкетираните са на мнение, че вината за скъпите   лекарства е на частните болници, въпреки, че Д-р Дечев се опита да свърже   проблема с това, че те не провеждат търгове.
 Напълно невинни за ситуацията, според анкетираните, са производители и   дистрибутори на лекарства, които са отговорни съответно според 1% и 2 % от   анкетираните.
 29% от далите гласа си са на мнение, че отговорността е на всички изброени.
 Под 1% от анкетираните са дали отговор, че никой от посочените не е виновен.   Също толкова казват, че не могат да преценят.
 Темата явно засяга много хора, защото едва 1% от анкетираните са заявили, че   проблемът не ги интересува.
 Резултатите от анкетата показват, че огромната част от читателите са доста   добре ориентирани за това кой какви отговорности има в управлението на   здравната система. Вижда се, че те са съвсем наясно, че министерството на здравеопазването определя политиката и пише правилата и за това стоварват основната отговорност за проблема на негова. Хората смятат, че всички останали, дори и да имат отговорности, са второстепенни.
Дали и как ще се променят правилата, все още не знаем. Внесените преди две седмици от Министерския съвет в Народното събрание пакет закони, в това число за лекарствата и за здравното осигуряване, не предвиждат никаква промяна в правилата, станали причина за скандала. Какво ще направят депутатите предстои да видим.
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че в бъдеще частните болници също ще бъдат задължени да правят търгове за лекарства, за което, по негови думи, настоявала и Европейска комисия, а това пък се оказа, че ще противоречи на директива на Европейската комисия.
Други официални становища за промени в нормативната уредба от управляващите до този момент не са изказани. Проблемът остава нерешен.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up