Сряда, Септември 30, 2020
Опасения от недостиг на лекарства, след като Индия ограничи износа

Има опасения от глобален недостиг на някои често срещани лекарства, след като Индия ограничи износа на определени лекарства заради коронавируса. – предаде BBC
Страната е най-големият доставчик на генерични лекарства в света е ограничил износа на 26 съставки и лекарствата, произведени от тях.
Ограничените лекарства включват Парацетамол, едно от най-широко използваните обезболяващи в света.


Това се случва, тъй като много производители на лекарствени съставки в Китай остават затворени или с намалено производство.
Индийските производители на лекарства разчитат на Китай за почти 70% от активните съставки в техните лекарства, а експертите от индустрията предупреждават, че е вероятно да се сблъскат с недостиг, ако епидемията продължи.
"Дори лекарствата, които не се произвеждат в Китай, получават основните си съставки от Китай. В световен мащаб може да има недостиг, ако и Китай, и Индия бъдат засегнати", предупреди анализаторът Шон Рейн от групата за проучване на пазара в Китай.
Списъкът на съставките и лекарствата представлява 10% от целия индийски фармацевтичен износ и включва няколко антибиотици, като тинидазол и еритромицин, хормонът прогестерон и витамин В12.
Водещият икономист на Oxford Economics Стивън Форман каза пред BBC, че има признаци, че недостигът на съставки вече форсира цените: „Вече има признаци, че намалението на доставките за Индия е повишило значително цените там“.
Индийското правителство призова за спокойствие относно своето решение и заяви, че има достатъчно запаси за следващите три месеца
През 2018 г. вносът от Индия обхваща почти една четвърт от лекарствата в САЩ и повече от 30% от съставките на лекарствата, според американската агенция по храните и лекарствата (FDA).
Председателят на FDA Стивън Хан каза на американските сенатори във вторник, че агенцията работи, за да определи как ограниченията ще повлияят на медицинското снабдяване в Америка и на ефекта му върху основните лекарства.
Големите американски фармацевтични компании заявиха, че следят своите вериги за доставки.
Mylan предупреди, че може да има недостиг на лекарства, докато Eli lilly заяви, че не очаква избухването на коронавирус да доведе до недостиг на която и да е от терапиите му, включително инсулиновите продукти.

Източник: BBC

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up