Четвъртък, Юли 09, 2020
Внимание, фалшиви лекарства

Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) съветва гражданите да не закупуват лекарствени продукти от неоторизирани уебсайтове или други търговци, целящи да експлоатират страха и грижите на хората, породени от продължаващата пандемия от коронавирус (COVID-19).
Подобни търговци спекулират с твърдението, че продуктите им могат да лекуват или предпазват от COVID-19, както и осигуряват покупката на автентични лекарствени продукти, които не са налични или са труднодостъпни в законната лекарствоснабдителна мрежа.

В подобни случаи е много вероятно да се касае за фалшифицирани лекарствени продукти.
Фалшифицираните лекарствени продукти са фалшиви лекарства, които търговците предлагат като автентични или регистрирани. Те могат да съдържат грешно активно вещество или правилното активно вещество в грешно количесто, дори и да не съдържат активно вещество. Те могат да съдържат опасни вещества, които не трябва да попадат в лекарствените продукти. Подобни продукти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или до влошаване на здравословното ви състояние.
За да се предпазите от измамни търговци, купувайте лекарствени продукти единствено от местните аптеки и дрогерии или от онлайн аптеки и дрогерии, които са получили разрешение и са регистрирани от Изпълнителна агенция по лекарствата. Можете да намерите списъка на лицата, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание на уебсайта на ЕМА или на уебсайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всички регистрирани онлайн аптеки и дрогерии притежават общото лого, което можете да използвате да проверите дали сайтът е регистриран. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални черти и бял кръст в лявата част на правоъгълника, спрямо средата. Под този правоъгълник е разположен Българският флаг.
Преди да закупите лекарствен продукт от даден уебсайт, проверете дали сайтът притежава логото и кликнете върху него. Ще бъдете изпратени до сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата и ще видите списъка на лицата, които са легално регистрирани да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание. Проверете дали онлайн аптеката или дрогерията присъства в списъка преди да продължите със своята покупка. Ако не присъства в списъка, не закупувайте лекарствени продукти от този уебсайт.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up