Понеделник, Август 10, 2020
Проучват „чудодейното” лекарство за COVID-19

Антималарийното лекарство хидроксихлорохин се рекламира широко като „лек“ за COVID-19, но все още ни липсват достатъчно данни за истинската полза от него.
Някои малки клинични проучвания показаха възможни ползи, но други показаха точно обратното. Докладите всъщност не показват дали лекарството действа и дали е безопасно.
Въпреки това, антималарийното лекарство хидроксихлорохин си остава едно от потенциалните лечения за COVID-19, особено в социалните медии. Твърденията за ефективността на това „чудодейно лекарство“ срещу новия коронавирус далеч надминават наличните клинични данни.

 

Докато нямаме резултати от по-големи, добре проектирани изпитвания - които в момента са в ход - хидроксихлорохин и хлорохин трябва да се използват само под строг надзор на лекар.

Смесени резултати за хидроксихлорохин
Едно от първите проучвания, което предполага, че хидроксихлорохинът, в комбинация с антибиотика азитромицин, може да работи като лечение за COVID-19, е направено във Франция.

Предварителните резултати от това проучване бяха бързо споделени в социалните медии като „доказателство“ за ефективността на лекарството. Дори президентът Доналд Тръмп написа туит за изследването.
Френското проучване обаче имаше няколко недостатъци в дизайна, включително неговия малък обхват и информация как пациентите са били включени в изследването.
След излизането на проучването, списанието, в което се появи съобщението, излезе със загриженост, относно някои аспекти от дизайна на изследването.
По-късно „Ню Йорк таймс” съобщи, че Тръмп има "малък личен финансов интерес" към „Санофи”, френския производител, който прави Плакенил, оригиналната версия на хидроксихлорохин.

В допълнение, резултатите от други малки изпитвания предполагат, че хидроксихлорохинът не е ефективен срещу COVID-19.

„Нюзуик” съобщава също, че болниците в Швеция са спрели да използват хлорохин за лечение на пациенти с COVID-19 след съобщения, че той причинява загуба на зрението и тежко главоболие.

Епизодичните доклади не са достатъчни
Освен няколкото малки проучвания на хидроксихлорохина, много от „доказателствата“ за неговите ползи се основават на съобщения в новините и в социалните медии за оздравяването на пациентите след приема на лекарството.

За съжаление тези проучвания всъщност не показват дали лекарството действа и също толкова важно, дали е безопасно.

„Повечето хора с коронавирус се подобряват сами. Така че, ако дадете хидроксихлорохин на някой, който така или иначе щеше да се оправи, се създава впечатлението, че лекарството помага", казва д-р Алисън Бонд, лекар по инфекциозни болести от Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Много фактори влияят дали някой ще се възстановява от COVID-19. Възрастните хората с придружаващи заболявания са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване.

Хората, които се лекуват в болници, затрупани с пациенти със COVID-19, също могат да се усложнят, поради липса на медицински ресурси.

Епизодичните доклади не отчитат тези фактори. Те също така не могат да отговорят на други важни клинични въпроси, като например коя доза на лекарството действа най-добре, кога да се прилага лекарството или дали трябва да давате комбинация от лекарства.

„Единственият начин да разберем дали лекарството действително е ефикасно, е да направим клинично изпитване“, казва д-р Стивън К. Либути, директор на Института за рак на Рутгерс в Ню Джърси и старши вицепрезидент по онкологичните заболявания в RWJBarnabas Health.

Д-р Алисън Бонд казва, че тези проучвания трябва да включват не само по-голям брой пациенти, но и голямо разнообразие от пациенти. „По този начин можете да видите как лекарството взаимодейства не само със самата инфекция, но и как влияе на придружаващите заболявания на пациента“, каза тя. Необходими са и клинични изпитвания, за да се знае дали едно лекарство е безопасно.

Лекарите вече знаят много за страничните ефекти на хидроксихлорохин и хлорохин, защото лекарствата се ползват от години, но Бонд казва, че пациентите със COVID-19 се нуждаят от по-висока доза от лекарството, отколкото то се използва за други състояния.
„Въпреки че това е лекарство, което вече използваме, ние го използваме в различна доза“, каза тя. „Прилагането на по-висока доза ще увеличи страничните ефекти.“

По-добри клинични изпитвания са в ход
Няколко по-големи и по-добре проектирани клинични проучвания на хидроксихлорохин, вече са стартирани, включително и в Националния здравен институт, Университета във Вашингтон и Института за рак на Рутгерс

Д-р Стивън Либути е един от изследователите, провеждащи изпитанието на Рутгерс.
В това проучване хората с COVID-19 ще бъдат включени на случаен принцип в една от трите групи: монотерапия с хидроксихлорохин, комбинирана терапия с хидроксихлорохин и азитромицин и група без лекарства за 6 дни, последвани от прилагане на хидроксихлорохин.

„Търсим да видим дали тези лекарства, самостоятелно или в комбинация, могат действително да намалят вирусното натоварване на пациента“, казва д-р Либути. Това проучване е подобно на френското проучване, но е по-строго проектирано.
Първо, хората са рандомизирани в групите, което свежда до минимум съвпаденията. Без рандомизация бихте могли да поставите предимно по-здрави хора в една от групите с лекарство и това после да изглежда, като че лекарството работи.

Съществува и контролна група - пациенти, получаващи само поддържаща грижа, което позволява на изследователите да видят как се справят тези хора в сравнение с тези, които приемат едното или двете лекарства.
Изследователите също ще разгледат отделно хората с леки, умерени или тежки симптоми на COVID-19, както и стационарите и амбулаторните пациенти.
„Ще разгледаме тези подгрупи, за да добием представа дали лекарството е действало по-добре в определени моменти в хода на заболяването спрямо други“, казва д-р Либути.

Изпитанието напредва бързо. След като приключи записването на 160-те участници, резултатите ще бъдат готови в рамките на около 2 седмици.

Въпреки, че това проучване може да не отговори на всички въпроси, относно хидроксихлорохина, резултатите трябва да предоставят на лекарите повече данни за това как най-добре да помогнат на хората с COVID-19.

„Ако комбинацията от лекарства работи, ние трябва да разгърнем стратегията много по-широко”, казва д-р Либути. „Ако не работи, трябва да търсим други начини.“
Източник: healtlibne.com

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Виолета · преди 3 месеца
    А мнението Ви за липсата на лекарството за болните от лупус? Как да се снабдят с необходимото им живото поддържащо лекарство????
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up