Петък, Януари 22, 2021
Проучвания показват, че няма полза от хидроксихлорохин при COVID-19

Две новите проучвания са последните в поредица, които показват, че лекарството, рекламирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като решаващо за лечението на COVID-19, не работи.
Хидроксихлорохинът намалява възпалението, болката и отока и се използва широко за лечение на ревматични заболявания и малария.

Лабораторните тестове на лекарството срещу COVID-19 дават обещаващи резултати, но научните доказателства от клинични проучвания показват, че той не предоставя значими ползи за пациенти с COVID-19.
В първото от двете нови проучвания, публикувани на 14 май в British medical journal (BMJ), изследователите във Франция оцениха ефективността и безопасността на хидроксихлорохин в сравнение със стандартните грижи при 181 възрастни, хоспитализирани с пневмония поради COVID-19, които се нуждаят от кислород.
От тези пациенти 84 са получили хидроксихлорохин в рамките на 48 часа след хиспитализацията, а 97 - не. Лечението с лекарството не намалява значително нуждата от интензивни грижи или смърт в рамките на седем дни или развитието на остър респираторен дистрес синдром в рамките на 10 дни.
Констатациите не подкрепят употребата на хидроксихлорохин при пациенти, хоспитализирани с пневмония COVID-19, заяви екипът, ръководен от Матьо Махевас, от отделението по вътрешна медицина в болница Анри-Мондор, в Париж.

Второто проучване, ръководено от Цин Сие, от отдела по инфекциозни заболявания в Университета по медицина в университета в Шанхай, е проведено в Китай и включва 150 възрастни, хоспитализирани с главно лек или умерен COVID-19. Половината са получили хидроксихлорохин в допълнение към стандартните грижи, а останалите са получавали само стандартни грижи.
И двете групи имат сходни темпове на възстановяване на COVID-19 след 28 дни, но тези, които получават хидроксихлорохин, преживяват повече нежелани реакции. Има малка разлика в намаляването на симптомите и времето за облекчаване на симптомите между двете групи пациенти. Проучването не подкрепят използването на хидроксихлорохин за лечение на пациенти с персистиращ лек до умерен COVID-19, посочват авторите на изследването в съобщение на вестника.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава, да не се употребява лекарството извън клинични изпитвания или болнични условия, поради риск от проблеми със сърдечния ритъм.
Източник: UPI.com

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up