Неделя, Януари 17, 2021
ЕМА проверява Ремдесивир за странични ефекти

Комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата разглежда сигнал за остро бъбречно увреждане при пациенти с КОВИД, които са приемали Veklury (remdesivir).
Veklury вече има разрешение за употреба в Евросъюза за лечение на КОВИД при хора с пневмония, при които се налага да се подава допълнително кислород. Оценката се базира на това, че ползите при тежко болни пациенти надвишават рисковете. Затова и решението е взето въз основа на по-малко данни от обичайното.


Това означава, че в периода след разрешението за употреба ще се изискват повече доказателства.
При Veklury токсичността по отношение на бъбреците е оценена при разглеждането на разрешението за употреба, но най-вече на основата на проучвания при животни. Отбелязано е, че това е важен възможен риск и е нужна повече информация за ефектите на remdesivir върху бъбреците.

На този етап не е определено доколко има връзка между Veklury и съобщенията за остри бъбречни увреждания. Уврежданията на бъбреците биха моглида са резултат от други фактори, например диабет, важно е да се знае, че КОВИД сам по себе си може да причини подобен проблем. Комитетът по безопасност ще оцени всички налични данни, за да прецени дали лекарството може да е причина за бъбречните проблеми и съответно има ли нужда да се обнови информацията за Veklury. Препоръките за употреба на лекарството не са променени, информацията за продукта вече съветва лекарите да проследяват състоянието на бъбеците на пациентите по време на терапията и да не го прилагат при болни със сериозни бъбречни заболявания.

Ако връзката между бъбречни проблеми и терапията се потвърди, може да се стигне до промяна в кратката характеристика на продукта и на листовката.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up