Неделя, Ноември 29, 2020
Johnson & Johnson също прекратява  клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус

Johnson & Johnson спря изпитванията на ваксината срещу COVID-19 поради "необяснима болест", появила се при участник, съобщи The Guardian, позовавайки се на официална информация от компанията. Самото клинично проучване е едно от най-мащабните – то включва 60 000 учатници.

 

През септември, друго изпитване за ваксина, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, беше временно прекратено заради предполагаема нежелана реакция при участник. То бе подновено седмица по-късно във Великобритания и в други страни, но все още не е отворено в САЩ.

Първото изявление на компанията J&J бе лаконично: „Временно спряхме всички наши клинични проучвания на кандидати за ваксина срещу COVID-19. Следвайки нашите принципи, болестта на участника се преразглежда и оценява.“ Изпитването на J&J, което трябваше да даде резултати в началото на следващата година, е едно от четирите проучвания в света, които са в най-напредналата фаза 3 и се провежда с една от шестте коронавирусни ваксини, тествани в САЩ.

Изпитванията на ваксини в късен етап от Pfizer и Moderna продължават и се очаква да дадат резултати тази година. Докато ваксините, които се разработват от Moderna и Pfizer, ще изискват две дози, тази на Johnson & Johnson’s ще изисква само една.

Johnson & Johnson не разкриват засега естеството на заболяването, довело до спиране на изпитванията, като се мотивират с придържане към правилото за спазване на поверителността и зачитане на правата на участника.

„За нас е важно да научим повече за болестта на този участник и да разполагаме с всички факти, преди да споделим допълнителна информация“, са казва още в изявлението. Случаят се анализира едновременно от компанията и от независим съвет, допълват още от J&J.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up