Неделя, Юли 12, 2020

a.bЗащо отново ще се централизират заявки, планиране, разпределение и доставки на медикаменти, когато нееднократно с помощта на Съда се доказа, че механизмите на МЗ не работят навреме, има липса на контрол и планиране, разпределение на задачите и изпълнението по търговете? Защо отново МЗ ще бъде буфер или причина за липсата на лечение или по-лошото - увредени пациенти от дълго чакане? Кой ще носи отговорността, когато отново се разводни

изпълнението по заявен или необходим медикамент за малка група болни, които не са приоритетни? Колго време ще се чака за лечение и дори планирано такова?
Все въпроси, въпроси...
Централизирането на търговете отново ще вкара медикаментите и новото лечение (което в доста от доказаните практики и медикаменти в Европа от 15 години у нас е все още експериментално) - невъзможно и ненавременно. Липсата на компетентност и отговорност пред Закона ще се размие до единственото нещо, което всички можем да виждаме дори и с лошо зрение - виновна ще е сградата, а работещите в нея - няма да носят отговорност. Отново ще се правят търгове за текущата година с бавната машина на администрацията, която ще протаква и намалява реалната нужда именно заради сроковете, с което Пациента ще бъде принуден да купува лекарството си, въпреки гарантираното му лечение от страна на Държавата. Отново лекарствата няма да достигат и отново Пациентите ще се борят за лекарство, докато го купуват на завишена цена! Отново Пациента ще се окаже в капана не само на собствената си болка, но и няма да има избор и шанс да остане по-дълго време адекватен, с близките си, самообслужващ се. Отново оправданията от страна на Властта ще се състои в това, че отново Пациента не е разбрал, че не е отишъл навреме (което продължавам да не разбирам изначално), че сам си е виновен за болестта, че е виновен, че търси лечение за болката и болестта си!
В крайна сметка, когато липсата на информация и диалог е факт, какъв резултат можем да очакваме, когато здравето е в графата "Строго Секретно"?! И тогава, ако институциите отказват да си свършат работата навреме - кому е нужно да им плащаме заплатите, отпуските, отказите, некомпетентността, наглостта и своеволията?!
За всички стана ясно, че централизираните търгове от страна на МЗ не вършат работа! С годините се доказа не един случай, в който МЗ действа неадекватно, а липсата на характер на институцията да управлява сектора си както трябва и да изпълнява закона и правилата, да упражнява контрол над структурите си е като несбъднато желание на малката Алиса в Огледалния свят! Проблемите в сектора са далеч от информацията, хуманността, технологиите, науката и иновациите. Но комисионните са един факт, който винаги ще бъде над всичко, дори и над човешкия живот и достоен край на всеки от нас!

Ангелина Бонева

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up