Вторник, Юли 14, 2020

babyРаждаемостта в България продължава да пада. Данните от Информационната система за ражданията на МЗ показват, че от началото на годината до 1-ви май са се родили точно 17 821 деца. За същия периода на миналата година са се родили 19 594 деца. Намалението на броя родени деца е с 1773, което е почти 10%. През 2015 година в периода януари май са родени 20017 деца.
В пет административни области на страната от началото на годината с е е раждало по едно дете на ден.
Половината от всички деца са родени в София, Пловдив и Варна, а само в София – 1/3.  


Тенденцията е ясно очертана и предприетите мерки за стимулиране, чрез увеличаване на детските надбавки и отделяне на пари за асистирана репродукция не дават желания резултат.
Детската смъртност е 6,5 на хиляда родени деца и въпреки подобрението в сравнение с миналото, остава сред най-високите в Европейския съюз.
За намалената раждаемост има две основни причини. Едната е, че част от активното население мигрира в други държави.
Другата, по-важна причина е, че хората се чувстват несигурни в бъдещето си. Показателно за второто са непрекъснато нарастващите спестявания в банките.
Бедността на голяма част от населението влияе на раждаемостта, но по-голямо значение има липсата (или усещането за липса) на перспектива.
Тук здравната система не може да бъде отговорна. Да, детската смъртност може да се намали още малко, асистирана репродукция може да се подобри, но това няма да окаже съществено влияние върху демографския срив.
Много по-важни за младите хора и семействата им са икономическата свобода, справедливостта и правовата държава. Сигурността в бъдещето не идва с това да имаш едно и също Правителство дълго време. Сигурност в бъдещето има, когато животът ти не зависи от това кой е в Правителството и колко често се сменят.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up