Вторник, Юли 14, 2020

antibiogrЕпохата на антибиотиците, която започна почти преди столетие, е на път да приключи. Болестите, които някога бяха лечими, са станали резистентни дори и на най-мощните антибиотици. Навсякъде по света, резистентните към лекарства инфекции костват живота на стотици хиляди души на година. Според един доклад смъртността от инфекциозни заболявания може да достигне до 10 милиона годишно през 2050 г. Ръководителите на Английската здравна служба предупреждават за предстоящ "апокалипсис след антибиотиците".
Фармацевтичните компании продължават да пускат нови антибиотици, често свирят фанфари за новите им възможности, но много експерти смятат, че такива нововъведения няма да спрат потенциалната катастрофа.

Бактериите стават устойчиви на всеки нов антибиотик, обикновено в рамките на няколко години. Все повече доказателства сочат, че самите антибиотици могат да ни навредят. Антибиотиците действат и на патогенните микроби и на нормалната бактериална флора, необходима на човешкия организъм, като потенциират всичко - от вторични инфекции до затлъстяване.
Какво е решението? Маргарет Рилей, молекулярен биолог в университета в Масачузетс, казва, че трябва да разработим изцяло нови класове на лекарства, убиващи микроби. "Ако не променим парадигмата, ние сме загубени."
Кандидатът на Рилей за следващото поколение ​​лекарства-чудо е клас протеини, наречени бактерицини. Химически и функционално, тези естествено срещащи се съединения са част и от днешното лечение.
Ако антибиотиците са бомби, които унищожават всички бактерии и полезните и патогенните, бактерицините са по-скоро като управляеми ракети. Те могат да бъдат променени, за да се насочат към един вид, или дори към един щам от вида - Е. coli, например.
Е. coli е от особен интерес за Рилей, защото причинява 90% от инфекциите на пикочните пътища и са водеща причина за предписване на антибиотици при жени. Антибиотиците бързо губят ефективността си срещу бактерия, за това Рилей насърчава Министерството на отбраната да разработи бактерицин - съдържаща кърпа за жените войници.
Приложен веднъж на ден, кърпата унищожава бактериите, причиняващи пикочни инфекции, без да засяга нормалната микрофлора в тялото. За масово приложение са необходими допълнително данни за установяване на безопасността и ефикасността, но те ще проправят пътя за по-скъпите и отнемащи много време клинични изпитвания, необходими за осигуряване на одобрението на Агенцията по лекарствата за бактерицин-съдържащите фармацевтични продукти.
Рилей смята, че може да развие бактерицини срещу ключови инфекциозни заболявания причинявани от резистентни на антибиотици бактерии. "Сега насочваме усилия към туберкулозата", казва тя. "Имам 10 студенти, работещи с анти-туберкулозен бактерицин съдържащ спрей и извършваме тестове върху мишки". Екипът й също така се занимава с резистентните на антибиотици бактерии, които заразяват пациентите с муковисцидоза.
Друга цел за бактерицините са домашните животни. Осемдесет процента от употребата на антибиотици в САЩ се извършва във ферми. Животните в тях представляват огромно гнездо за устойчиви на антибиотици бактерии. Разработват се бактерицинови лекарства за говежди мастит и спрейове за респираторни заболявания при пилетата.
Рилей предвижда нова ера, в която употребата на антибиотици ще бъде ограничена до спешните отделения, където лекарите често трябва да атакуват широк кръг от възможни патогени, възможно най-бързо. Извън тях пациентите, борещи се с инфекции, биха използвали бактерицини.
Тъй като бактерицините са прицелни за определени бактерии, те се използват в ниски дози . Могат да бъдат използвани и в комбинация. Това елиминира способността на патогенните бактерии да развиват защита срещу тях. "Резистентността към бактерицини ефективно няма да бъде проблем", казва Рилей.
Бактерицините не са единственият обещаващ вариант за ерата след антибиотиците. След дълга кариера в микробиологията, 80-годишният Карл Мерил насочи усилия към използване на друго оръжие за убиване на бактерии: семейство вируси, убиващи микроби, известни като бактериофаги.
Ако бактерицините са като управляеми ракети, фагите са буквално война в самото сърце на врага: патогени, които са се развили, за да убият други патогени. Подобно на бактерицините, фагите атакуват само един вид бактерии. За разлика от бактерицините, фагите са способни да се размножават. Това създава нови рискове, но и огромни потенциални ползи. "Мисля, че това ще революционизира лекарствата за инфекциозните болести", казва Мерил.
Терапията с бактериофаги всъщност е била известна от повече от столетие, но не е била развивана, заради опасения, свързани с безопасността, трудността да се намери правилният вирус за всяка бактерия и способността на бактериите да развиват резистентност към фагите. Мерил смята, че това са решими проблеми.
С подкрепата на Американския флот, той успява да събере най-голямата в света „библиотека” от фаги, организирана според вида на бактериите, които атакуват. Така лекарите биха могли да съберат "коктейл от вируси", с който да атакува бактериално заболяване едновременно по няколко различни начина, убивайки бактериите преди да имат шанс да развият защита срещу фагите. През март тази година, бактериофаги от „библиотеката” са били използвани за спасяването на живота на Том Патерсън, 69-годишен лекар, заразен с антибиотик-резистентна бактерия- Acinetobacter. Патерсън е бил в кома в болница в Сан Диего и излиза от комата, след като получава експериментален коктейл от бактериофаги. Втори коктейл унищожава изцяло инфекцията. Той напусна болницата през август и е първият пациент в САЩ, който се лекува по този начин.
За Мерил, случаят Патерсън илюстрира как медицината не само ще се справи, но ще процъфтява в ерата след антибиотиците. В бъдеще той очаква лекарите да могат да изследват генетичния „пръстов отпечатък” на бактерия, причинител на инфекцията на пациента и да предават тази информация на фагова „библиотека”. Там, софтуерът незабавно ще избере правилния набор от вируси - бактериофаги и ще върне на лекаря коктейл за персонализирано лечение. "Бактериалните вируси в крайна сметка ще заменят антибиотиците", казва Мерил. Райли има подобно виждане за бактерицините. - Дайте ми месец, няколко хиляди долара и няколко студенти и мога да намеря бактерицин, за да убия които и да са патогенни бактерии - казва тя. След като първото от тези таргетни лекарства премине през клинични проучвания, много други могат да последват бързо. Те биха могли да бъдат подсилени с други, все още експериментални терапии. Ако действаме правилно, заключава Мерил, апокалиптичните предупреждения за следантибиотичната ера няма да звучат като прокоба, а като призиви за действие. "Има хора, които умират всяка минута от антибиотично резистентна инфекция в тази страна", казва той. - Всеки един от тези хора мисля, че можем да спасим.
Източник Corey S. Powell NBC news

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up