Сряда, Май 27, 2020

БоневаАнгелина Бонева – член на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в предаването „Шоуто на Слави“ по bTV ограничения достъп на онкоболните до съвременно лечение в България. На 28 декември Националният съвет по цени и реимбурсиране към НЗОК излиза с решение мораториумът върху т. нар. иновативни лекарства за онкоболни пациенти да остане в сила. Това се случва въпреки гласувания в Министерския съвет и Народното събрание отказ да има мораториум.
НЗОК пък ще решава в кои три града и на кои 20 пациенти да бъде приложено определено лечение.
„Здравната каса не иска да плаща“, каза Ангелина Бонева и уточни, че НЗОК намира за тази цел всякакви механизми на политически основи.

„Касата ще работи на прогнозен принцип“, посочи още Бонева и се възмути, че това е недопустимо, говорейки за хора, а не за Топлофикация.
„Здравната каса казва, че ще заплаща само по 20 души годишно, които да се лекуват и това ще става само в три града“, уточни тя и изрази недоумение по какъв точно принцип ще бъдат избрани хората, градовете, болниците.
В студиото Бонева обясни, че не става въпрос за иновативни лекарства, а „те са иновативни за хората, които ни управляват“.
„Това са лекарства на повече от 5, повече от 10 години“, уточни тя.
„Управляващите са подвели обществото да мисли, че нещо, което те не познават, е иновация“, допълни още Бонева.
Изходът от ситуацията е, че трябва да се обжалва пред Административен съд. Тъй като в решението от 28 декември е посочен тридневен срок, който е изтекъл на 31 декември, сега шанс за обжалване имат само чрез частна жалба и това ще направят от Центъра за защита правата в здравеопазването, чийто представител е Ангелина. Тя обаче не е голям оптимист.
„Нашата съдебна система е толкова бърза, че вчера излезе решение за лимитите от Върховен съд, за 2015 година“, каза Бонева.
За тези и още скандални факти вижте целия разговор с Ангелина Бонева във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up