Сряда, Август 12, 2020

eu bg logoЗдравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата са във фокуса на неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването от ЕС, което се провежда днес в НДК. Ръководителите на здравните ведомства ще обсъдят визиите и перспективите за бъдещето на здравеопазването в рамките на Еврообщността.
Темата на основната дискусия – "Здравословно хранене при децата", е една от приоритетните за Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Здравеопазване“. 

Акцентът ще бъде поставен  върху предлагането на здравословна храна за децата, като дебатите по темата ще се проведат в рамките на първия панел от програмата – „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“.
По време на неформалния съвет ще бъде дискутирана и ефективността на лекарствените продукти и достъпността им, включително в контекста на финансовата устойчивост на здравните системи. Тези обсъждания са предвидени по време на втория панел – „Здравето като истински победител: ефективност, наличност и достъпност на лекарствени продукти“, който ще започне от 14.00 часа.
„И двете теми са особено важни не само за България, но и за всички страни от ЕС“, заяви здравният министър Кирил Ананиев преди началото на срещата, цитиран от БНР:
"Здравословното хранене на децата е пряко свързано с нашето желание да намалим хроничните заболявания при децата. Хроничните заболявания не само влошават качеството на живот на хората, а в същото време тежат и върху системата на здравеопазването", изтъкна министър Ананиев. По отношение на дискусиите за лекарствената политика той коментира, че акцент ще бъде поставен върху търсенето на "баланс между здравето и търговията“:
"Ефективност като терапия и ефективност като разходване на публични средства. Това е изключително важно от гледна точка на финансовата стабилност на здравните системи", обясни Кирил Ананиев.
Източник БНР

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up