Вторник, Юли 07, 2020

autopsyЖена издъхна в столична университетска болница преди два дни, заради невъзможността да си плати транскатетърна аортна клапна протеза.
М. Р. О. постъпва в клиника по кардиология по повод на прояви на тежка сърдечна недостатъчност с установена високостепенна дегенеративна аортна стеноза. Предвид напредналата възраст, придружаващите хронична бъбречна недостатъчност, генерализирана атеросклероза и захарен диабет инсулино независим тип пациентката е преценена като високорискова за стандартно кардиохирургично лечение.
Пациентката е хоспитализирана на 21.04. 2018г. с прояви на силно изразен задух в покой, отоци по крайниците в тежко общо състояние. Въпреки предприетите мерки за консервативно лечение, състоянието и остава критично и тя е загинала на 22.04.2018 с картина на тежка изострена сърдечна недостатъчност в следствие на високостепенната аортна стеноза.

Транскатетърната аортна клапна имплантация (т. нар TAVI- transcateter aortic valve implantation) е доказан в световен мащаб метод за лечение на високостепенната аортна стеноза при високорискови възрастни пациенти с множество придружаващи заболявания съпоставим с резултатите на утвъдения стандарт- кардиохирургично лечение (AVR- aortic valve replacement). Методът позволява лечението на морфологично променената и стеснена клапа да бъде заменена с биологична клапа, максимално щадящо позволяващо бързо възстановяване на пациентите.
Според световните препоръки на Европейското дружество по кардиология и Американската сърдечна асоциация, пациентите с умерен рисков профил също са подходящи за лечение на високостепенната аортна стеноза по метода чрез ТАVI.
Методът се използва и в България от 2009г. като чрез него повече от 200 високорискови пациента получиха шанс за по- добро качество на живот.
Промените в регламентите за заплащане на клапната протеза и непълното и реимбурсиране оставящо пациентите, които са възрастни с множество тежки придружаващи заболявания, да заплащат непосилна за тях сума, води до значително забавяне и невъзможност за осигуряване на необходимото навременно лечение.
Цените на клапите за оперативно лечение са между 2000 и 5000 лева и се заплащат 100% от НЗОК. Цените на траснкатетърните клапни протези струват между 14000 и 20000 лева, а НЗОК заплаща едва 2400 лева.
Животът на тази жена можеше да бъде спасен, ако МЗ и НЗОК се бяха вслушали в съветите и препоръките на специалистите по инвазивна кардилогия и кардиохирургия, които многократно предупредиха писмено и чрез медиите здравните власти, че намалението на заплащането на медицинските изделия от НЗОК ще коства живота на пациенти, които иначе биха могли да бъдат излекувани.
Това е първата жертва на новата политика на намалено заплащане от НЗОК. За съжаление, експертите прогнозират, че няма да е последната. До края на годината се очакват поне още няколко десетки пациенти да загинат, заради решението на касата да не плаща изцяло изделията необходими за лечението им.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up