Петък, Януари 22, 2021

drugs nonapruvalПомните ли, че Народното събрание прие в Закона за бюджет на НЗОК за 2018 година да наложи мораториум на включването на нови лекарствени продукти в ПЛС през 2018 година?
Помните ли протестите на граждани и пациентски организации пред Народното събрание, някои от които носеха ковчег, за да илюстрират какво струва такава забрана за онкоболните пациенти?
Помните ли, че срещу мораториума се обяви Националния омбудсман, а Президентът наложи вето на закона и го върна в Парламента?
Помните ли, какво казаха тогава политиците? Да си припомним:
„Винаги съм бил диалогичен човек-каза Министър-председателят Борисов. Готов съм веднага да преразгледам, ако трябва и след среща с Радев, мораториума за лекарствата.

Ако в 1/bb sestri3 от държавите в ЕС дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми почина от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имаме тогава, за да купуваме по 8000 долара молекула – някакво свръхново лекарство. На втората седмица тя си отиде“.
„В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов", пише в позиция на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му. Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председатk.ninnovaелите им.”
Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Пмораториума среща подкрепа от представителите на всички партии.
„Днес поправяме една грешка и думите за този ден са - справедливост, ред и урок“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея денят е хубав, защото се възстановява справедливостта всеки българин да има достъп до здравеопазване.
Какви красиви думи! Народното събрание гласува единодушно мораториумът да отпадне!
Нека да припомним за кои лекарства става дума:
1. Nintedanib - предназначен за лечение на болни с идиопатична пулмонална фиброза и за втора линия терапия на недребноклетъче рак на белите дробове. Първоначална регистрация - 2015 година.
2. Pirfenidone – предназначен за лечение на болни с идиопатична пулмонална фиброза. Първоначална регистрация - 2011 година.
3. Mepolizumab – предназначен за лечение на болни с астма и болни с грануломатозен васкулит с полиангиит. Първоначална регистрация - 2015 година.
4. Vedolizumab – предназначен за лечение на болни с хроничен улцерозен колит(ХУХК) и болни с болест на Крон. Първоначална регистрация – 2013 година.
5. Obinutuzumab - предназначен за лечение на болни с хронична лимфоцитна левкемия и втора линия на болни с фоликуларен лимфом. Първоначална регистрация – 2013 година.
6. Ponatinib - предназначен за лечение на болни с хронична миелоидна левкемия с позитивна филаделфийска хромозома и болни с остра лимфобластна левкемия. Първоначална регистрация – 2012 година
7. Regorafenib - предназначен за лечение на болни с метастатичен колоректален карцином и болни с неоперабилни стромални тумори на стомашно-чревния тракт. Първоначална регистрация – 2015 година.
8. Olaratumab - предназначен за лечение на болни с неоперабилни мекотъканни саркоми. Първоначална регистрация – 2016 година.
9. Blinatumomab - предназначен за лечение втора линия на болни с хронична миелоидна левкемия отрицателна Филаделфийска хромозома и болни с остра лимфобластна левкемия. Първоначална регистрация – 2014 година
10. Nivolumab – предназначен за лечение на болни с меланома в това число и с метастази, болни с бъбречно-клетъчен карцином и болни със сквамозен недребноклетъчен рак на белия дроб. Първоначална регистрация – 2005 година.
11. Palbociclib – предназначен за лечение на болни с Естроген позитивен, ХЕР-2 негативен рак на гърдата. Първоначална регистрация – 2015 година.
12. Venetoclax - предназначен за лечение на болни с хронична лимфоидна левкемия. Първоначална регистрация – 2015 година.
Мислите, че вече всичко е наред и болните имат достъп до лечение с тези медикаменти? Ако така си мислите сте много наивни.
Според официалната справка, поискана от нас и предоставена ни от НЗОК, броят на отпуснатите, приложени и платени от НЗОК лекарства, от която и да е от 12-те позиции от началото на година до сега е 0 (НУЛА).
Да нула, зироу, нищо. Нито една опаковка от който и да е от тези лекарства не е достигнала до пациентите шест месеца след фанфарите в Народното събрание.
Не знаем колко от пациентите вече са починали, заради лисата на някое от тези лекарства. Никога няма и да узнаем, защото самите пациенти така и не са разбрали, че има лекарство за тяхната болест.
Знаем, обаче как са върнали отменения мораториум. Вижте и Вие, защото това не е първият случай, в който с едната ръка ти дават, а с другата скришом ти го отнемат. Няма да е и последният.
Още на 28 декември 2017 година, Националният съвет по цени и реимбурсиране (държавна структура с решаващо значение кое лекарство да се плаща и кое не от НЗОК) взема решения, с които всяко от изброените лекарства се поставя на специален режим, за проследяване на ефективността от терапията, с мотива, че това са нови лекарства и не се знае за тях дали са икономически ефективни. На 5 януари 2018 година на Интернет странницата на Националния съвет по цени и реимбурсиране е публикуван списъкът на лекарствените продукти. Както се вижда от него, половината от лекарствата не са нови, а справката ни показва, че за всички има предварително изготвени и внесени с документите оценка на здравните технологии, сочеща съотношението ефект/цена.
Националния съвет по цени и реимбурсиране(НСЦР) и до ден днешен не е публикувал злополучните решения, макар че с тях се засягат интересите на всички пациенти, които боледуват от някое от изброените заболявания. От сайтът на НСЦР, разбираме, че за всяко от решенията за поставяне в специален режим на лекарството се допуска предварително изпълнение, сиреч подсигурили са се. Дори и някой, незнайно по какъв начин, да се добере до потайните решения и вземе, че ги обжалва пред съда, то жалбата му няма да спре изпълнението (разбирай забраната за отпускането на лекарствата).
С тези решения не се въвежда пряко забраната, отменена от Народното събрание. Не, чиновниците са си научили урока и този път действат перфидно.
На първо място те определят, че всяко едно от лекарствата ще се изписва само в 3-4 болници в страната, а всички останали са изключени.
На второ място, което е и решаващо, по регламент НСЦР задължава тези 3-4 болници да извършат оценка на ефективността от терапията по ред и критерии определени от самия него.
НСЦР, обае не приема такъв ред и критерии и готово. Като няма ред и критерии, няма отпускане на лекарства.
За да няма никакво съмнение в намеренията и някой да вземе да изпише някое от лекарствата, НЗОК въвежда текстовете за проследяване на терапевтичната ефективност и в Индивидуалните договори на болниците, макар да нямат никакво отношение към здравното осигуряване. Внушението, макар и правно неиздържано, вече е пределно ясно – не изписвайте тези лекарства, защото няма да си получите парите за тях!
Болниците, които не веднъж са сърбали попарата на касата разбират посланието правилно – нито една опаковка от лекарствата не е изписана на нито един пациенти. Все едно такива лекарства няма в Позитивния лекарствен списък, все едно мораториумът на Парламента никога не е бил отменен.
Така, хем няма мораториум, хем няма лекарства. Всички са доволни. Освен пациентите, на които тази административна гимнастика е струвала здравето или дори живота.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up