Събота, Май 30, 2020

drugs handПолагане на основите на лекарства с по-малко странични ефекти

Изследователи от Charité - Universitätsmedizin Berlin и Zuse Institute Berlin са разработили ново поколение болкоуспокояващи лекарства. Изследователите са използвали компютърни симулации за разработване на нови опиати, които ще работят само на места, засегнати от нараняване или възпаление. Тези лекарства могат да предотвратят появата на нежелани реакции, свързани с мозъка и червата, обикновено свързани с конвенционалните опиоиди и се оказват успешни в предклиничните проучвания. Резултатите от това изследване са публикувани в списание "Болка и научни доклади".
Опиоидите са клас лекарства с мощни болкоуспокояващи свойства. Те се използват главно за лечение на болка, свързана с увреждане на тъканите и възпаление, като например причинени от операция или рак. Честите нежелани реакции, свързани с употребата им, включват сънливост, гадене, запек, зависимост и в някои случаи спиране на дихателните пътища. Изследователският екип, ръководен от проф. Д-р Кристоф Щайн от Катедрата по анестезиология и хирургична интензивна медицина в кампуса Бенджамин Франклин, се надява да развие нови видове болкоуспокояващи лекарства, които ще работят без да причиняват опасни странични ефекти. В сътрудничество с д-р Марк Вебер от Института Zuse в Берлин изследователите са използвали компютърни симулации за разработване на два нови опиоида. И в двата случая изследователите са използвали фентанил като изходна молекула.


Изследователите са предположили, че увредените или възпалени тъкани показват по-силно взаимодействие между "опиоидните агонисти" - веществата, които предизвикват болкоуспокояващия ефект, и опиоидните рецептори, с които се свързват. Техните компютърни симулации предполагат, че това се дължи на повишената концентрация на протони в възпалените тъкани, което води до по-ниски стойности на рН, отколкото в здравите тъкани, което води до киселинни условия. Опиоидните молекули трябва да претърпят протониране, преди да могат да се свържат и да активират опиоидните рецептори. Изследователите са използвали това знание, за да проектират две лекарства, които биха съществували само в протонирано състояние в присъствието на възпаление. Това ограничава активирането на опиоидния рецептор до местата на тъканно увреждане или възпаление, вместо до рецептори в мозъка или червата.
"Нашият иновативен метод на проектиране предоставя солидна основа за ново поколение болкоуспокояващи лекарства", съобщава проф. Стейн. Той добавя: "Тези лекарства могат да ни помогнат да избегнем опасните странични ефекти на конвенционалните опиоиди и да намалим усложненията. Те също така ще ни помогнат да спрем опиоидната криза - проблем, който е особено очевиден в САЩ".
Учените се надяват да развият по-нататък тези новоразработени лекарства, за да ги направят достъпни за пациентите. Те планират също така да подобрят разбирането си за молекулярните процеси, които стоят в основата на сложните взаимодействия, наблюдавани в възпалените тъкани, с надеждата, че те могат да поддържат оптимизацията на опиоидите чрез прозрения, които получават. В идеалния случай, техните прозрения също ще бъдат от полза за други лекарства, като тези, използвани за лечение на високо кръвно налягане.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up