Вторник, Юли 07, 2020

arthritisТрите най-големи организации на пациенти с ревматологични заболявания излязоха с декларация, в която изразяват несъгласие, с намеренията на НЗОК да постави финансовите критерии пред медицинските при избора на лечение. Повод за това са новите изкснваия на НЗОК, които ще влязат в сила от 15 октомври и според, които на новите пациенти трябва да се предписват най-евтините лекарства, като се поставя таван на годишните и месечните разходи, над който таван, пациентите ще трябва да доплащат за лечението си.
Ето целият текст:
ДЕКЛАРАЦИЯ
на организации на пациенти с ревматични заболявания
Днес в България живеят повече от 100 хил. души, страдащи от ревматични заболявания. Достъпът до безопасно, ефективно и лесно достъпно лечение е от първостепенно значение за тях. В последните години създаването и представянето на биологичните средства повлия в значителна степен лечението на някои заболявания и даде възможност на много хора с ревматични и мускулно-скелетни заболявания да се радват на по-добро качество на живот. Патентите на много от оригиналните биологични медикаменти са изтекли, което дава възможността за създаване на много сходни версии на оригиналните биологични лекарства, наречени биоподобни.

С навлизането на биоподобните медикаменти се създават притеснения и въпроси в пациентите за тяхната безопасност и ефикасност. България е една от страните, които в момента дават възможност на хората с ревматични заболявания за лечение с оригинални и биоподобни лекарства. Изградената система от НЗОК, чрез протоколи издавани от Експертни лекарски комисии (ЕЛК) дава възможност хората да получат най-добрата лекарска помощ, чрез спазване на всички препоръки от EULAR (European league against rheumatism). Въвеждане на финансови критерии при избора на лекарите за лечение на хора с ревматични заболявания би ограничило възможностите за прилагане на най-ефективно и безопасно лечение.
Решенията за предписване на биоподобни медикаменти трябва да се прави по медицински, а не финансови съображения, написано в позицията на PARE /EULAR от 2015г., която подкрепяме.
Декларацията е подписана от:
Боряна Ботева, Председател на организация на пациентите с ревматологични заболявания
Живко Янков, Председател на българско сдружение на болните с болестта на Бехтерев

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    watmark · преди 1 години
    ха. излиза че заради "притесненията" на пациенти (или платени от бигфарма пациенти) НЗОК трябва да даваме много от нашите пари на оригинаторите.... Сиреч няма смисъл от генеричните продукти.... Как работят нещата? ИАЛ (или лекарствените агенции) е този който преценява дали има поводи за "притеснения", на базата на научните доказателства. Ако доказателствата отговарят на приетеите стандарти продуктите се разрешават за употреба. От тук нататък никой не трябва да има "притеснения". Ако все пак има "притеснения" притеснения трябва да докаже на Регулатора че генеричния продукт не работи. Понеже оригинаторите знаят че немогат да направят това легално те използват клакьори за да се "пртесняват" публично за да могат да откраднат от парите ни. Законодателят им е дал 20 годишен монопол за да си върнат инвестициите (които най вече са маркетингови). След това им остават "притесненията"... Привет на "притеснените"....
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up