Събота, Май 30, 2020

kondevaЗдравната каса въвежда лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания. Новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с „най-разходоефективния” медикамент за фонда. Пациенти заплашват да атакуват промяната в съда.
Любомир е с псориатичен артрит. От 5 години е на скъпоструваща биологична терапия като е сменил няколко медикамента. И казва, че благодарение на това сега води нормален живот. Новите пациенти няма да имат право на избор, казва Любомир.
„Няма да има възможност да избираме и няма да има достъп до нови лекарства, които се въвеждат, те ще бъдат по-скъпи”, обяснява пациентът Любомир Иванчев.

От здравната каса твърдят, че  достъпът до иновативно лечение няма да се ограничи. За всяко от заболяванията е определен медикамент с най-голяма разходна ефективност - т.е. най-добро съотношение между резултат и цена. Лекарите ще избират между него и поне още един продукт с близка стойност.
 „Ще дадем възможност във всяко едно заболяване да има избор на минимум 2 продукта, в някои заболявания дори ще има 4 продукта за избиране”, пояснява д-р Галя Кондева от НЗОК.
Продуктите са избрани сред такива, които имат сходен ефект, но в момента са на твърде различна цена, казват от касата. Списъкът с тях би трябвало да е готов. А пациентите се притесняват, че ако лекарите все пак изпишат по-скъпо, те ще доплащат.
Боряна Ботева, Организация на пациентите с ревматологични заболявания. „Голямата част от пациентите го разбират така че ще трябва да доплащат, в тази посока са и писмата, които получихме”, обяснява Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологичти заболявания.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up