Събота, Октомври 24, 2020

nhif drugsМинистерството на здравеопазването не прие предложението на НС на НЗОК да спре плащането на 2 лева на аптека за всяка опаковка скъпоструващо лекарство. Това стана след медиен натиск, че по този начин ще се увредят интересите на самостоятелните аптеки, които не биха могли да продължат да отпускат тези лекарства повече и пазарът ще се преразпредели към веригите аптеки.
Тезата е меко казано спорна, защото и сега аптеките изнемогват при доставката на тези лекарства. Става дума за скъпи медикаменти, чиято цена достига до няколко хиляди лева за опаковка. Приход (а не печалба) от 2-4 или 6 лева от оборот от 8-10 хиляди лева не може да покрие разходите дори за таксите по банков превод, така че със или без тези два лева, аптеките работят с тези лекарства на загуба, без значение дали е самостоятелна или верига аптеки. Единствената причина аптеки да продължават да работят на загуба е с рекламна цел и с концепцията, че който си вземе безплатното лекарство от тях може да си купи и нещо друго, било лекарство или козметика.

Зад фасадата на този общо взето безсмислен спор дали да се плащат или не 2 лева на опаковка, остана друг въпрос, който може да има много по сериозни последици.
С изменение в същата наредба се въвежда лимит на всички лекарства, заплащани от НЗОК до нивата от предишната година. Всяко надхвърляне на тези нива ще бъде за сметка на производителя на лекарството. Това ограничение се налага, след като производителят вече е дал задължителната 10% отстъпка от платената му сума.
По този начин, ако който и да е производител на лекарства е продал предишната година 10 опаковки, то през настоящата НЗОК ще му плати също 10. Всяка опаковка над 10 ще е за негова сметка. Освен това, ако същият производител регистрира нов медикамент, то общата сума, която ще получи от НЗОК, не може да надхвърля, получената през предишната година. С други думи, той ще трябва да намали или цената или броя на продаваните опаковки на вече регистрираните си лекарства, ако иска да предложи на пациентите нов медикамент.
Прилагането на този механизъм е спирачка към новите съвременни лекарства, но също може да остави много пациенти без достъп у до лекарствата, които са вземали до момента.
Може би от НЗОК смятат, че производителите на лекарства ще продължат както и до сега.
По вероятно е да стане друго – да спрат вноса до размера на определените им опаковки и цени, или да се откажат да регистрират новите си медикаменти, или да извадят част(или всички) от лекарствата си от реимбурсния списък или дори да напуснат изобщо Българския пазар, който и без това не е кой знае колко атрактивен за тях.
Ето това е съществен проблем, който може да засегне много хора. Желанието на НЗОК да пести парите на осигурените лица е легитимна цел. Избраният подход на просто механично лимитиране е най-малкото спорен и крие много рискове за пациентите. Ако снижаването на риска за бюджета е за сметка на увеличаване на риска за болните, това вече не е легитимна цел. Все пак, НЗОК беше създадена, за да осигури достъпа до лечение, а не за да го препятства.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up