Вторник, Юли 07, 2020

benishevaБез отговор остава въпросът защо се допуска съществуването на фантомни аптеки и как те ще се включат в тази система

Проф. Татяна Бенишева е експерт по лекарствена политика и лекарствено законодателство, университетски преподавател. Председател е на Българската асоциация за лекарствена информация БАЛИ.

„Държавата няма ясна картина на ситуацията с готовността на аптеките да въведат системата за верификация и това явно неглижиране на фармацевтичната гилдия създава напрежение, което не е от полза за никого“.

Това коментира пред „Право и здраве“ проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация

за лекарствена информация по повод предстоящото въвеждане на Европейската система за верификация. Стартът, както е добре известно, е на 9 февруари.

Според проф.Бенишева в действащата нормативна уредба няма специфични изисквания към собствениците на аптеки относно верификацията, нито е посочено на какви условия следва да отговаряте, за да могат да я приведат в действие.

“Всички тези разпоредби са на база на европейски правила и затова към аптеките следваше да има изрични указания какво се очаква от тях. Независимо, че бяха организирани толкова форуми от много организации, всички те бяха инициирани от неправителствения сектор“, каза проф. Бенишева.

По нейните думи от страна на МЗ също няма специфични указания към собствениците на аптеки, какво точно е необходимо, за да може да се съблюдават изискванията за верификация и в какви срокове следва да се случи това.

„Предвид факта, че България е една от малкото държави в ЕС без информационна система в здравния и фармацевтичния сектор, то наличието на електронни устройства, като компютри със специфичен софтуер, четци и други не са изрично указани за да бъде открита една аптека. Само аптеките, които искат да работят с НЗОК имат специфичен софтуер.

Броят на аптеките, които нямат софтуер е под въпрос, тъй като различните източници в сектора подават различни цифри. От МЗ коментират, че само 10% нямат компютърно оборудване, докато други кръгове от фармацевтичния сектор тиражират до 47% от аптеките не са оборудвани и не са готови. Тук най-точни цифри могат да подадат дистрибуторите в страната, които доставят лекарства на аптеките и работят с тях и знаят по какъв път си ги поръчват и как завеждат стоковата си наличност“, обясни специалистът.

Според проф. Бенишева има и много сезонни аптеки, които сега са затворени, а те могат да бъдат затворени само за 1 месец, но въпреки това съществуват и никой не ги санкционира. Те си плащат целогодишно наем, и очевидно пак е изгодно на аптеката да работи само няколко месеца през лятото.

Това са фантомни аптеки през зимата и те сигурно също попадат в числото, което се обявява за аптеки без софтуер, като по този начин общият им брой се увеличава. Защо се допуска изобщо да има аптеки фантоми и как те ще съблюдават верификацията?“, риторично попита проф. Бенишева и допълни, че остава неясно как ще се оборудват само за 4-5 месеца през лятото и как ще работят само в този период.

Тя припомни още, че изискванията към фармацевтичните компании - притежатели на разрешенията за употреба относно опаковките са били въведени още през 2012 г. за да могат те да имат достатъчно време постепенно да преработят своите опаковки с новия бар код за верификация.

„Ние като Българска асоциация за лекарствена информация започнахме да представяме темата за верификацията още от 2015 г. заедно с лектори от Българската асоциация за верификация на лекарствата, но аптеките не са наш контингент и за тях трябваше да има специални ръководства и указания с конкретни срокове.

По нейните думи едно от възможните решения на проблема с оборудването на аптеките с четци за бар кодове би трябвало да се търси по линия на финансирането от европейските структурни фондове, но, за съжаление, вече сме закъснели, тъй като срокът 9 февруари, вече е дошъл.

Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up