Събота, Май 30, 2020

BOVLПроектът за верификация на лекарства е изключително мащабен и уникален. По него се работи вече повече от 10 години в цяла Европа. Тази система ще доведе до прозразчност и ще гарантира сигурността на пациента.

Това заяви на пресконференция днес Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), на която бе даден официален старт на Националната система за верификация на лекарствата в България.

По думите на Деян Денев вече 15 млн. Лекарствени опаковки вече са качени в българския хъб, а 2 хиляди аптеки са в пълна готовност за работа със системата и буквално всеки ден към нея се присъединяват нови участници.

По думите му производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката и затова пациентът няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма да може да се случва, посочи той.

„Това е европейска директива и ние сме задължени да се включим в нея. Процесът е много динамичен и буквално всеки ден се присъединяват нови участници в него.

Имаме много добра подкрепа от общността като цяло, макар че има и съпротива най-вероятно от нарушени бизнес интереси – от една страна заради спирането на откровено фалшивите лекарства, а от друга – защото се пречи на внедряването на истински лекарства по незаконен начин на пазара“, сподели изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов коментира твърденията, че след влизането в сила на Директивата за верификация на лекарствата достъпът на пациентите до тях ще бъде силно затруднен, защото голяма част от населението няма възможност да купува цели опаковки с определен медикамент.

Сега този проблем се решава с продажбата на отделни блистери от една опаковка. Редно е да се продават цели опаковки, но с цел улесняване на достъпа до лекарства ще продължи да се продава на части, т.е на блистери.

Държа да подчертая, че няма да има увеличение на цените на лекарствата, тъй като те са регламентирани от държавата“, посочи проф. Гетов. „В тези случаи опаковката на медикамента се отписва и се поставя на рафта в аптеката, както се прави и сега.

Друг е въпросът доколко това е редно“, коментира тази практика Деян Денев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up