Събота, Май 30, 2020

vnos lekarstvaПациенти настояват с поредица от нормативни промени да се улесни вносът на нерегистрирани лекарства у нас.

Това стана ясно на пресконференция днес, организирана от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Центъра за защита правата в здравеопазването и Асоциация Хипофиза.

По думите на засегнатите в момента аптечният туризъм остава единствената възможност за много болни с различни заболявания да осигурят лечението си. Затова те предлагат намаляване на таксите за регистрация на нови лекарства и други мерки, които да подобрят достъпа до необходимите им лекарства.

Списъкът с такива медикаменти, за жалост, с всяка изминала година нараства, отбелязаха участниците в пресконференцията.

Пред този проблем в момента са изправени пациенти с адренална недостатъчност, обясни Ваня Добрева - председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и на Асоциация „Хипофиза". 

Те се нуждаят от хидрокортизон - инжекция и таблетки, който обаче не е регистриран у нас. Лекарството е златен стандарт при лечение на заболяването. МЗ обаче отказва да го регистрира. Чрез дарение Асоциация Хипофиза е събрала средствата за лекарството. Доставката му обаче се оказа невъзможно и сега пратката с животоспасяващи инжекции стои на Митница Варна с указания за унищожаването й.
 
Една от възможните мерки според пациентите е намаляването на таксите за регистрация, което би стимулирало фармацевтичните компании да регистрират и лекарствени продукти, от които не могат да очакват големи печалби поради ниската им цена .  Те предлагат също така да се разреши и вносът на медикаменти и от трети страни, не само от ЕС.
 
„В Турция има евтини лекарства", каза Ваня Добрева  и допълни, че от нерегистрирани лекарства се нуждаят и хората с ревматологични заболявания, които често купуват лекарствата си от съседна Гърция.
 
Пациентите настояват също така медикаментите да могат да се доставят не само в болничните, но и в извънболничните аптеки. "В момента имат възможност само болниците да купуват нерегистрирани лекарства.

Процедурата е много сложна, но когато става дума за домашно лечение, пациентът няма как да си вземе лекарството от болницата", каза Ваня Добрева.

Пациентите се притесняват, че след закриването на ЦФЛД в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки и онкологични заболявания. Причината е, че досега фондът заплащаше нерегистрирани лекарствата, а до момента нямат яснота как НЗОК ще поеме този разход.

 „Обърнете внимание и нека се спре лекарствения туризъм", призова председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров, който бе категоричен, че решение може да се намери и то е в адекватната промяна на нормативната уредба.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up