Вторник, Юли 14, 2020

v.grigorovaМаг. фарм. Велина Григорова ръководи болничната аптека на Сити Клиник Онкологичен център в София и е председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България. Днес разговаряме с нея за процеса на въвеждане на верификацията в болничните аптеки и проблемите, които го съпъстват не само у нас, но и в цяла Европа. 

Г-жо Григорова, темата за въвеждането на верификацията в нашите аптеки от доста време обяснимо е в центъра на общественото внимание. Повечето информация в публичното пространство обаче е свързана с работата на откритите аптеки, докато ситуацията остава някак скрита по отношение на болничните аптеки. Бихте ли внесли малко повече яснота?

Първото, което искам да подчертая е, че гражданите нямат никакво основание за притеснение. Болничните аптеки у нас са близо 200 и с днешна дата около 60% от тях са напълно готови и разполагат с всички необходими технически средства и технологични възможности, за да работят според изискванията на регламента. Подготовката започна през 2017 г. с информационна кампания, а 2018 г. - с пилотен проект, и продължава в момента за онези аптеки, при които процесът върви по-бавно.

Моля Ви, разкажете накратко как бе организиран пилотният проект.

На първо място целта беше да се подберат различни по характер и обем дейност болнични аптеки. По препоръка на IT-специалистите се включиха аптеки, които работят основно с онкологични лекарствени продукти и с лекарства, прилагани в кардиологията. Причина за този избор е фактът, че в тозе групи бяха първите лекарства, готови в технологично отношение с показателите за безопасност, а освен това са и често използваните в болнични условия.

Така в пилотната група се включиха УМБАЛ „Александровска“, болниците „Токуда“, „Надежда“ и УниХоспитал в Панагюрище, както и Първа градска болница в София. - болници с различна собственост – държавна, частна, общинска.

Не е тайна обаче, че има много държавни болници със сериозни финансови дългове, както и общински, които работят на ръба на оцеляването. Какво ще се случи при тях?

Сигурна съм, че и те ще се справят, само при тях ще се получи малко по-бавно. Това, което трябва да се знае е, че у нас има само няколко големи IT фирми, които разполагат с този модул, който се прилага за верификация. По тази причина малките болници ще трябва да се свържат с такава фирма и да проведат обществена поръчка, като изискването ще бъде модулът за верификация да е съвместим с компютърните им системи. Мисля, че това е напълно изпълнимо.

Вие самата имате немалък опит като болничен фармацевт, имате и наблюдения върху развитието на процесите в болинчната фармация в Европа. Кои остават проблемните полета в тази област и днес?

На верификация според Делегирания регламент (ЕС) 2016/161 на ЕК подлежат лекарствените продукти по лекарско предписание с изключение на тези включени в приложение 1 на същия регламент. Проблемът, който възниква в болничните аптеки идва от това, че не е предвидено производителите да поставят задължително т.н."агрегирани кодове" за едновременна проверка на автентичността няколко индивидуални идентификационни белега. Т.е., да се постави код върху кашон например със 100 опаковки от дадено лекарство, за да се верифицират те с едно действие, а не със 100.

Болничните аптеки, особено по-големите, често получават кашони от един вид лекарство и верификацията на всяка отделна опаковка ще отнеме време и усилия на много квалифициран персонал, който да я извърши. Проблемът е поставен на ниво ЕС и се обсъжда. Това е проблем, който остава отворен и отговорът за намирането на неговото решение все още се очаква.

Като се има предвид, че лечебните заведения работят основно с лекарства по лекарско предписание, някои от тях с много висока стойност, верификацията е още един начин за проверка на произхода им. Никой не трябва да се съмнява в това. Така имаме допълнителна гаранция, освен съществуващите в момента, че до нашите пациенти няма да достигнат фалшиви лекарства.

Разговора води: Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up