Неделя, Октомври 25, 2020

Върховният съд на Полша забрани абортите по почти всички причини. Магистратите постановиха, че прекъсването на бременността, дори и при тежки дефекти на плода, противоречи на конституцията. Законът за абортите в страната е един от най-стриктните в Европа, но сега решението означава, почти тотална забрана.

Дарителска кампания „Първа помощ за първа линия“ стартира ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Събраните средства ще бъдат предназначени за подпомагане на лекари и медицински сестри, работещи в звеното за лечение на пациенти с COVID-19 към Клиниката по инфекциозни болести. Целта е да се осигури допълнителен финансов стимул на служителите, които поемат най-тежките дежурства, обявиха от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Заразените с коронавирус в хирургичното отделение на болницата в Сандански вече са 12, съобщи БНР. След вчерашните потвърдени 8 случая на медицински сестри и санитари, днес положителни проби са дали още четирима работещи в отделението, сред които и лекари. От вчера хирургичното отделение е под карантина и достъпът до него е забранен.

Критичната ситуация в Шуменската болница не е преодоляна, въпреки че лечебното заведение има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари. Над 80 пациенти с доказан коронавирус има в момента в болницата. Сред пациентите има и бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията.

8 души от Хирургичното отделение в болницата в Сандански, сред които лекари, медицински сестри и санитари, са с положителни проби за COVID-19. Повечето заразени са без симптоми. Отделението спира приема на пациенти. Там ще останат да се лекуват само настанените и оперирани пациенти, а спешните случаи ще се пренасочват към Хирургичното отделение на филиала на болницата в Петрич, съобщиха от РЗИ Благоевград.

Капацитетът на "Пирогов" за приемане на болни от коронавирус е изчерпан. Това заяви пред Нова телевизия директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. РЗИ е уведомена, през тази седмица ще се задейства и план за овладяване на ситуацията, обясни той.В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68 случая, от които 4 са в реанимация, каза той.

В болницата в Айтос дефицитни по отношение на пандемията от COVID-19 са както леглата, така и специалистите. Ситуацията с лекарите се усложнява допълнително, след като единственият пулмолог се заразява по време на работа.Сега д-р Силвия Маркова, която е началник на Вътрешното отделение в МБАЛ Айтос, лежи в кабинета си и помага за лечението на останалите пациенти.

„20 центъра за спешна медицинска помощ получават 28 оборудвани линийки 4х4, тип В. Това са последните линейки по договора със „Ситроен“, по който за нуждите на спешна помощ закупуваме общо 78 санитарни автомобили 4х4, тип Б. От всички 400 санитарни автомобили, предвидени по проекта, доставени вече са общо 220.

29-годишна родилка от село Водно е починала вчера сутринта в центъра за Спешна помощ в Дулово. Днес жената е трябвало да роди третото си дете с планирано секцио, но е изпаднала в клинична смърт. По време на бременността си Джеврие Юнуз не е имала оплаквания. През нощта в понеделник й прилошало и близките й веднага подали сигнал до 112. Линейката от Дулово пристигнала за броени минути. „Бърза помощ направиха нещо да помогнат, но там са само дежурни. На повикване после започнаха да идват доктори, сестри, все пак загуба на време.", каза за БНТ свекър и Ердинч Мехмед.

Log in or Sign up