Петък, Януари 17, 2020

В БОЛНИЦАТА

Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Операцията осъществиха ръководителят на клиниката доц. д-р Деян Анакиевски и гост урологът д-р Евгени Аларгов, водещ специалист по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция, съобщиха от лечебното заведение.

Британска тъканна банка пусна две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете. Това обяви Уейн Чанън, генерален директор на компанията. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Тъканната банка има офиси в Пловдив и Варна.

„Докато чакахме детето започна да диша тежко и да отпада. Около устата посиняваше“ –Елена П., майка на две годишно момиченце разказва за продължаващото обикаляне по болници и чакане с часове. Поредната история само дни след поредното обещание на здравния министър, че е: „Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ.“ Поредната история, която показва, че неуредиците в здравната система, продължават да поставят в риск живота на децата.

Изпълнителният директор в оставка на МБАЛ "Св.Петка" във Видин, даде интервю пред "Конкурент", в което обяснява защо е подал оставка и какво е състоянието на Видинската болница, което предоставяме на вашето внимание:

Защо се стигна до тук - вие да депозирате оставката си като изпълнителен директор на видинската болница?

 Хирурзите в болница Floreasca в Букурещ са използвали дезинфектант на алкохолна основа върху жена на 66 години, преди да извършат операцията за рак на панкреаса на 22 декември. След това са използвали електрически скалпел - който, след като е влязъл в контакт с алкохола запали тялото на жената на операционната маса.

Трансплантация на матка ще бъде възможно и у нас. До сега присаждане на органи от жив донор бяха разрешени само за чифтни и самовъзстановяващи се органи. С нововъведението ще се даде възможност на жени, които са родени без матка или поради заболяване са я изгубили, да износят и родят дете. За целта е необходимо те да разполагат с предварително замразени ембриони,

Това заяви в ефира на Нова телевизия Вера Дукова, директор на Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, където по сигнал на омбудсмана Диана Ковачева бяха оповестени 24 смъртни случая в Дома за около година.


Кръстосаното донорство влиза за обсъждане в парламента. Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за трансплантациите предвижда операцията ще се извършва единствено, ако двата донора са посочили в нотариално заверени съгласия да дарят орган на точно определените реципиенти. Двете трансплантации ще се извършват едновременно при условие, че четиримата са включени в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор. Не по-рано от два месеца преди операцията.

В празничните дни 8-годишно дете в Добрич пострада от отравяне с алкохол, а възрастен получи контузия на окото от пиратка, съобщават от многопрофилната болница за активно лечение за случаите, при които е оказана спешна помощ.- предаде БТА

Log in or Sign up