Понеделник, Март 18, 2019

Болници

madan hosp rentgТурските общини Пендик и Зейтин Бурну заедно със Съюза на турските общини закупиха и дариха нов дигитален рентгенов апарат на общинската болница в Мадан.  
Новата апаратура е на стойност 74 000 долара. Тя вече функционира в отделението за Образна диагностика.
На церемонията по този повод в Мадан са били Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, главния секретар на Съюза на турските общини Д-р Фахри Солак, заместник-кмета на община Пендик Сами Дивлели, Ерхан Караташ – общински съветник, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, председателят на ОбС в Мадан – Бехчет Сираков, общински съветници и други.
„Благодаря, че откликнахте на нашия призив, с което отново  доказахте, че носите големи сърца и сте съпричастни към нашата цел – Мадан да притежава  най-добрата общинска болница в региона“, обърна се към дарителите кметът на Мадан Фахри Молайсенов

judge1Собственикът на лечебни заведения "Медика" в Русе доц. Кирил Панайотов спечели съдебно дело в Окръжния съд за неразплатена дейност по клинични пътеки в УМБАЛ „Медика“ на обща стойност 945 780 лв. плюс лихвите и разноските по делото, съобщи вестник „Утро“. Сумата се отнася за периода от месец март до месец юни 2015 г., уточнява изданието. Решението на русенските магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.

 По думите на доц. Панайотов това е само едно от делата, които се водят срещу НЗОК за неразплатена дейност през 2015 г. Преди седмица Окръжният съд в крайдунавския град постанови решение в полза на Физиотератевтичната болница „Медика“ за над 100 000 лв. плюс лихвите и съдебните разноски за неразплатена лечебна дейност по клинични пътеки за същия период на 2015 г.

achibademНай-голямото лечебно дружество в България Аджибадем Сити Клиник спира процеса на продажба на веригата болници в страната, като ще запази съществуващата структура, съобщиха от пресцентъра на болничната група. 

"Групата реши да преразгледа решението за продажбата заради подобряването на факторите в турската финансова стабилност и намаляващия валутен риск. Аджибадем Сити Клиник ще продължи да осигурява най-висок стандарт здравни услуги в България и региона в дългосрочен план.

неделчо тотевВсе още обещаните от държавата 18 милиона лева за общинските болници не са постъпили в здравните заведения, казаха за "Хоризонт" от Сдружението на общинските болници, откъдето очакват отговор от здравното министерство за това кога точно ще бъдат преведени средствата, съобщава репортерът ни Гергана Хрисчева:

Има само писмено уведомление колко ще получи всяка болница, каза Неделчо Тотев

computer 1149148 480За първи път от 12 години втората по големина общинска болница у нас - МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица реализира печалба – тя е в размер на 63 876 лева за 2018 г. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов, цитиран от dariknews.bg. 

Според отчетите за миналата година финансирането от НЗОК е било с 12 % по-високо в в сравнение с предходната година, субсидията от здравното министерство също е била по-висока с 9 % спрямо предходната година. Разходите за отчетния период са нараснали с 11% в сравнение с 2017 г., но 60% от тях са били изхарчени за заплати, сочат данните от лечебното заведение.

legloПациенти въстанаха срещу условията в пловдивска болница. Снимки, направени от Дафина Филипова показват в какви условия се лекуват болните в клиниката по неврохирургия към Университетска МБАЛ "Свети Георги" „Свети Георги” в Пловдив. Нейният баща е пациент там.

На неговото шкафче е било оставено шише с предписание да се приема три пъти на ден. Човекът е с инсулт и епилепсия и частична загуба на краткотрайната памет. Той пресмята, че трябва да пие по 11 хапчета на ден. Дафина и нейната майка обясняват ситуацията на сестрите и се разбират те да му дават лекарствата в определените часове.

„Най-възмутена съм от отношението и непрофесионализма на санитарите и на медицинските сестри. Безкрайно съм доволна от лекарите, които приеха баща ми. Искрено съм им благодарна, но последващото лечение също е важно”, коментира Филипова.

bolnizaЦелият персонал на Специализираната болница за активно лечение по очни болести във Варна е подал оставка, съобщиха местни медии. Така основаната през 1980 г. общинска Очна болница, както е известна в града и областта e изправена пред риска да спре работа. Според зам.-управителя проф. Христина Групчева напускат 14 офталмолози на трудови договори и 11 специалисти и специализанти от Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицински университет – Варна.Причината за това, по техните думи, са лошите условията за работа, както и натрупаните дългове на лечебното заведение. Здравната комисия в местния парламент е трябвало да разгледа на заседанието си писмо от медиците и да вземе решение, но това не се е случило.

В писмото се посочва, че условията в болницата стават все по-лоши и трагични. Ето неговия текст:
"Искаме да ви уведомим относно ситуацията в СБОБАЛ-Варна. Преди повече от година сезирахме Община Варна като принципал, че условията в лечебното заведение в последните години стават все по-трагични. Базата е не само физически и морално остаряла, последният частичен ремонт е правен преди повече от десет години, но е опасна за пациентите.

lekar goliamaЛекарите и медицинският персонал във варненската очна болница подадоха оставки. Лечебното заведение е общинско. Д-р Добрин Бояджиев, един от младите лекари в Очната болница, смята, че през XXI век офталмологията се нуждае от модерна апаратура.

„Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отвратителна”, коментира медикът. Д-р Лиляна Мирчева работи там от създаването на болницата.

„За тези 40 години в тази общинска сграда, освен смяна на една дограма и на парно, нищо друго повече не е направено”, заяви тя пред БТВ. В отделението, където са лежащо болните, дограмата не е сменена. Покривът тече и изронва мазилката над леглата.

ananiev parlamentЖителите на Бургас и областта няма да останат без кардиохирургична помощ, защото частната кардиохирургия в УМБАЛ - Бургас ще стане държавна. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, поставен по време на днешния парламентарен контрол.

Темата бе включена в дневния ред на депутатите след като стана известно, че изтича срокът на договора на наемателите „Аджъбадем Сити Клиник Бургас" и има подадена нова оферта, която е с чувствително по-висока цена.

„Постигането на висока наемна цена за помещенията, които ползва към настоящия момент Специализираната болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология е в резултат на проведен търг и наддаване от страна на участниците в търга, един от които е и тази болница", посочи министърът.

Log in or Sign up