Неделя, Юли 21, 2019

555707Мизерия в родилното отделение. Запечатаха стая и тоалетна в АГ болница в Сара Загора след сигнал в рубрика ни „Моята новина". Екип на NOVA отиде на място, за да провери при какви условия се раждат децата там. Падаща мазилка, счупени тръби, мръсни тоалетни и липса на топла вода. Такива стаи посрещат родилките в Стара Загора.

„Да, тази стая, която беше показана, е една от стаите, които съществуват в АГ комплекса. Разпоредена е проверка. На база на тази проверката е запечатана стаята, за да не се извършва лечебно диагностична дейност вътре. Пациентите са пребазирани в другите стаи на болничния комплекс. Сградата разполага с достатъчно такива. Условията не са луксозни, но са нормални и позволяват извършване на лечебна дейност. И да се надяваме, че това няма да продължи прекалено дълго време”, заяви директорът на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев.

Ремонт тук не е правен от 2011 година. До седмици обаче щяло да бъде готово новото АГ отделение в университетската болница. Старата болница ще бъде закрита.

„Тя ще престане да съществува въобще като част от структурата на УМБАЛ “Проф. Д-р Ст. Киркович”, т.е. няма да извършваме в нея повече лечебна дейност”, заяви проф. д-р Йовчо Йовчев.

Липсата на ремонт директорът обяснява с липсата на пари. „На никой не му е приятно да се лекува в едни условия, които са от далечната 2011 година. На мен също не ми е приятно да излизам с репортажи, че виждате ли условията не са толкова благоприятни за лечение, но за разлика от други лечебни заведения, ние нямаме доплащане на услугата. Ако парите, които можеха да бъдат събирани от гражданите под формата на платено раждане, сигурно щяха да стигнат и за ремонт на съществуващата АГ сграда”, каза още д-р Йовчо Йовчев.

За миналата година в АГ болницата в Стара Загора са се родили над 1200 деца.

Още във видеото:

Разпореждането на проверка е подигравка с интелекта на зрителите. Нима никой в университетската болница не е знаел в какви условия лежат родилките, че да се установява това с проверка? .
Обяснението за липса на пари е още по-нелепо. Какво излиза – ще ви настаним, като в обор, но за компенсация няма да ви вземем пари? Или, парите на НЗОК стигат за стая с падащи мазилки? Ако е така, защо не го кажете направо?
Съществен въпрос! Тук изобщо не става дума за лукс. Отговаря ли това отделение на санитарнохигиенните изисквания?  В тази мизерия и мръсотия лежат родилки и се раждат деца. От 2011 година. Има ли Регионална здравна инспекция в Стара Загора и какво е правила през цялото това време? Има ли РЗОК в Стара Загора и каква услуга купува за осигурените майки?
Йовчев обеща до една седмица да има ново отделение по акушерство и гинекология. Това, обаче не е единствената стая с лоши условия, нито единствената болница с такива стаи. Кажи-речи всяка седмица телевизиите показват подобни картини от различни болници на страната.
Нали са ни много болниците? Защо не затворите тези, които не отговарят на хигиенните изисквания?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up