Вторник, Юли 07, 2020

boln koridorЗастрашеното от закриване поради липса на кадри детско отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник ще бъде спасено с дежурства на педиатри от извънболничната помощ, съобщи БНР. На среща между институциите е било постигнато съгласие да бъде изготвен график, по който лекари със специалност по детски болести ще осигуряват медицинска помощ за деца в дежурния кабинет между 20 часа вечерта и 8 часа сутринта през работните дни и денонощно през почивните и празнични дни.

Досега тези прегледи са се извършвали само от дежурния лекар в детско отделение. Независимо от това заплахата за просъществуването на отделението в бъдеще остава. От 1 март молба за напускане е подала и завеждащата д-р Сия Евтимова. В момента в отделението работят само трима педиатри, пет сестри и един специализант, а изискванията на Здравната каса за сключването на договор са за не по-малко от четирима лекари със специалност и още шест лекари.

 В същото време Нова телевизия съобщи, че единственото родилно отделение в болницата в Ямбол е пред закриване. Ражданията в областната болница може да бъдат преустановени, ако до 1 април не се намери неонатолог, съгласен да работи постоянно в МБАЛ „Св.Пантелеймон“. Няколко месеца болницата ползва услугите на специалисти от други градове, но този модел на работа се е изчерпал и желаещи да се грижат за новородените в Ямбол няма.

„Всичко е на спешност, аз работя всеки ден... Всеки един такъв много интензивен труд трябва да бъде в определен период - два, три, пет месеца, не може да се работи само така", коментира д-р Пенка Димитрова, неонатолог, която скоро заминава на специализация.

Освен неонатолози, в отделението има остър недостиг и на акушер-гинеколози. В момента в болницата работят само двама лекари, които са изключително натоварени.

Средно около 400 бебета проплакват за година в ямболското отделение. Неонатологичният сектор вече е оборудван със съвременна апаратура. Така се стига до парадокс - модерни кувьози има, но няма специалисти, които да работят с тях.

„Може би ще се наложи временно да преустановим тази дейност - ражданията. Обиколили сме почти половин България - София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна. Въпреки условията, които предлагаме, имам предвид достойното заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up