Вторник, Септември 17, 2019

boln koridorЗастрашеното от закриване поради липса на кадри детско отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник ще бъде спасено с дежурства на педиатри от извънболничната помощ, съобщи БНР. На среща между институциите е било постигнато съгласие да бъде изготвен график, по който лекари със специалност по детски болести ще осигуряват медицинска помощ за деца в дежурния кабинет между 20 часа вечерта и 8 часа сутринта през работните дни и денонощно през почивните и празнични дни.

Досега тези прегледи са се извършвали само от дежурния лекар в детско отделение. Независимо от това заплахата за просъществуването на отделението в бъдеще остава. От 1 март молба за напускане е подала и завеждащата д-р Сия Евтимова. В момента в отделението работят само трима педиатри, пет сестри и един специализант, а изискванията на Здравната каса за сключването на договор са за не по-малко от четирима лекари със специалност и още шест лекари.

 В същото време Нова телевизия съобщи, че единственото родилно отделение в болницата в Ямбол е пред закриване. Ражданията в областната болница може да бъдат преустановени, ако до 1 април не се намери неонатолог, съгласен да работи постоянно в МБАЛ „Св.Пантелеймон“. Няколко месеца болницата ползва услугите на специалисти от други градове, но този модел на работа се е изчерпал и желаещи да се грижат за новородените в Ямбол няма.

„Всичко е на спешност, аз работя всеки ден... Всеки един такъв много интензивен труд трябва да бъде в определен период - два, три, пет месеца, не може да се работи само така", коментира д-р Пенка Димитрова, неонатолог, която скоро заминава на специализация.

Освен неонатолози, в отделението има остър недостиг и на акушер-гинеколози. В момента в болницата работят само двама лекари, които са изключително натоварени.

Средно около 400 бебета проплакват за година в ямболското отделение. Неонатологичният сектор вече е оборудван със съвременна апаратура. Така се стига до парадокс - модерни кувьози има, но няма специалисти, които да работят с тях.

„Може би ще се наложи временно да преустановим тази дейност - ражданията. Обиколили сме почти половин България - София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна. Въпреки условията, които предлагаме, имам предвид достойното заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up