Сряда, Декември 02, 2020

kuviozНеонатологичното отделение на МБАЛ в Ловеч е потърсило дарителска подкрепа за закупуването на две животоспасяващи дози сърфактант на обща стойност 2 200 лв., които да служат за резерв в случай на спешност, информираха от Фондация „Нашите недоносени деца“. В отговор от неправителствената организация са закупили двете дози и ще ги дарят на болницата, а ръководството на лечебното заведение е поело ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този резерв, допълниха оттам, но направиха уточнението, че това не може да бъде генерално решение в дългосрочен план. 

 За голямо съжаление в 21-ви веклечебното заведение изпитва изключителни затруднения, за да закупи тези две минимални дози - резерв, които могат да костват животсе казва в позицията на фондацията.

Според една от основателките й – Надя Дренска, специално проучване на фондацията сред неонатологичните отделения в страната е показало, че за момента случаят е по-скоро единичен, отколкото национален.

Всяко от тях обаче търси и намира индивидуално решение и е поставено в ситуация "да се спасява поединично" на базата на лични договорки с управата на болницата или доставчиците на медикаменти", обяснява Надя Дренска.

По нейните думи ситуацията изисква вниманието на държавните институции, за да бъдат системно изследвани и адресирани проблемите във функционирането на болничните заведения. Независимо от статуса си, болниците следва да предоставят достъпна, качествена и своевременна здравна грижа на всички български граждани, което е и ангажимент на държавата.

От фондацията отправят препоръка Надзорният съвет на НЗОК да издаде специално указание , което да предвижда изключение от общото правило за плащане по клиничните пътеки (КП № 15.1, 15.2, 13 и 14,), като се предвиди и предварително заплащане от Здравната каса на до 2 броя. (флакона) сърфактант, които да бъдат изразходвани по тези клинични пътеки.

Също така майките смятат, че трябва да бъде осигурена субсидия от Министерство на здравеопазването, в изпълнение на Национална програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване, за поддържане на резерв от сърфактант за всяко неонатологично отделение от държавна или общинска болница, което притежава необходимото ниво на компетентност и може да оказва медицинска помощ на недоносени бебета с дихателна недостатъчност.

Друга препоръка е свързана с осигуряването на възможност за осъществяване на специално договаряне на условията между лечебните заведения и доставчиците на медикамента за постигане на споразумение за отложеното му заплащане в разумен срок, който позволява безпроблемното му осигуряване.

Фондация "Нашите недоносени деца" апелира да се вземат всички необходими и разумни мерки, които да гарантират, че нито едно новородено няма да бъде изложено на риск поради липса на животоспасяващи медикаменти, независимо в коя точка на страната е родено“, категорични са още от неправителствената организация. Припомняме, неотдавна фондацията направи три дарения на кувьози за  новородени недоносени деца в отделенията на многопрофилните болници в Сливен, Бургас и Ловеч.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up