Неделя, Септември 27, 2020

bolniziБанковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варна е запорирана заради дългове. Неразплатените суми са близо 300 000 лева, които лечебното заведение дължи на различни институции, доставчици на лекарства, консумативи и храна на болните, съобщи БНТ. От месеци персоналът на болницата е без заплати.

Болницата от години трупа дългове и причината е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

„Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лв. от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе”, коментира управителят на здравното заведение доц. д-р Христо Ганчев.

 

От няколко месеца работещите в болницата не са получавал заплати. Въпреки тежките моменти, напуснали лекари и медицински сестри няма. „Трудно е. С всеки ден си казваме сигурно ще ни дадат, ще ни преведат пари. Може би това вече е търпимостта, която имаме, защото смятам, че 5 месеца са много месеци”, сподели главната сестра Йорданка Славова .

Според управителя на болницата, задълженията се трупат заради сбърканата здравна система в България. „И от там идва всичкото това голямо струпване, липсата на средства и невъзможност да продължаваме нормално да работим. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. лева годишно, а ние получаваме 300 000”, добави доц. д-р Христо Ганчев.

Това не са единствените проблеми за болницата. От години сградният фонд се руши, обновяване не правено от десетилетия и има нужда от спешен ремонт.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up