Събота, Август 17, 2019

pediatryМедиците от Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев" днес отново излязоха на протест с искане лечебното заведение на получи специален статут. Според тях по този начин финансирането на лечебното заведение няма да зависи само от Здравната каса и средствата, които постъпват за клинични пътеки. Лекарите настояват също така да отпаднат лимитите и да се увеличат трудовите им възнаграждения, а уверенията на здравното министерство, че нов статут ще има след две години, когато стане готова новата детска болница, просто не ги удовлетворяват.

Д-р Антон Владимиров, педиатър в специализираната болница, заяви пред БНР, че за момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, което означава, че на 10 май отново ще има протест.

„Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране, но явно няма да станем национална детска болница", каза той.

Според него, е възможно да бъде постигнат консенсус единствено ако започне процедура
за смяна на статута на лечебното заведение, защото това ще бъде ясен сигнал за необратимост на процеса.

По думите му сега могат да бъдат отпуснати някакви пари, но догодина проблемите ще бъдат същите. „Промененият статут ще гарантира непрекъснато финансиране на болницата, която не може да се издържа само от здравната каса. Към момента не сме склонни да отстъпваме от нашите искания", подчерта д-р Владимиров.

„Това не е протест за заплати и пари. Това е протест за детското здравеопазване в България, което в момента е захвърлено на бунището от всеки един управник в тази държава през последните 30 години", категоричен бе той.

Д-р Владимиров посочи още, че ако не бъде започната процедура за промяна на статута на лечебното заведение, ще бъде свикан нов протест на 10 май, когато медици възнамеряват да блокират кръстовища. Това със сигурност ще се случи, потвърди и неговата колежка от Детската болница д-р Адил Кадъм.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up