Събота, Август 17, 2019
Има ли светлина в тунела за българското здравеопазване

Болниците в малките градове страдат от хрочнична нужда от специалисти. Причините най-често са ниските заплати и лошите условия на труд, комбинирани с огромна натовареност.
Доц. д-р Спас Спасков, който е бивш директор на болница „Пирогов“ и д-р Станимир Хасърджиев, основател и председател на Национална пациентска организация коментират по темата за това колко още лечебни заведения в страната имат нужда от финансова инжекция, за да продължат да съществуват.

„Големият проблем е, че нашата болнична система за съжаление не беше подготвена и не беше реформирана спрямо съвременните тенденции и изисквания за това да подсигуряваш достатъчно добро здравеопазване на хората, особено в по- малки градове“, коментира д-р Станимир Хасърджиев.
Оказва се, че в малките населени места проблема е сериозен, тъй като медицинските кадри са дефицит. Главният проблем е сериозното недофинансиране на лечебните заведения в продължение на години.

Д-р Хасърджиев допълни още, че: „Политиците не са предприели абсолютно никакви мерки, за това да се реформира цялостната болнична система, така че хората хем да получават по- добро здравеопазване, без това да е на 100% необходимо да се случва точно в болници“. Той дава предложението парите да бъдат насочвани към изграждането на малки много качествени медицински центрове по различните градове по модел, който е широкозастъпен в западния свят.
„Пари, биха постъпвали, там където има работа. Големият проблем е, че в момента се поддържат страхотно много структури, не защото са работещи, а просто да ги има.“, казва д-р Спасов. Бившият директор на Пирогов, добавя още, че голяма част от малкикте болници, всъщност са в лошо състояние, защото потенциалния обем дейност, която има в тези региони е малка и няма как да постъпят достатъчно средства.

"Когато закриваш едно отделение, ти трябва да предложиш на хората по-добра алтернатива. Това беше големият проблем, когато се закриваше болницата в Девин. Не казаха на хората къде ще се лекуват. Като нямаш нужда от болница, изграждаш добре развита извънболнична помощ", настоя д-р Станимир Хасърджиев.

"Имаме много болници, но броят на леглата в тези болници е равен на леглата в развитите страни", посочи от своя страна доц. д-р Спасков.

Д-р Хасърджиев обаче не се съгласи с тази констатация и отново посочи недостатъците на болничното лечение у нас.

 

Източник: ONAIR

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up