Петък, Юли 10, 2020
Има ли светлина в тунела за българското здравеопазване

Болниците в малките градове страдат от хрочнична нужда от специалисти. Причините най-често са ниските заплати и лошите условия на труд, комбинирани с огромна натовареност.
Доц. д-р Спас Спасков, който е бивш директор на болница „Пирогов“ и д-р Станимир Хасърджиев, основател и председател на Национална пациентска организация коментират по темата за това колко още лечебни заведения в страната имат нужда от финансова инжекция, за да продължат да съществуват.

„Големият проблем е, че нашата болнична система за съжаление не беше подготвена и не беше реформирана спрямо съвременните тенденции и изисквания за това да подсигуряваш достатъчно добро здравеопазване на хората, особено в по- малки градове“, коментира д-р Станимир Хасърджиев.
Оказва се, че в малките населени места проблема е сериозен, тъй като медицинските кадри са дефицит. Главният проблем е сериозното недофинансиране на лечебните заведения в продължение на години.

Д-р Хасърджиев допълни още, че: „Политиците не са предприели абсолютно никакви мерки, за това да се реформира цялостната болнична система, така че хората хем да получават по- добро здравеопазване, без това да е на 100% необходимо да се случва точно в болници“. Той дава предложението парите да бъдат насочвани към изграждането на малки много качествени медицински центрове по различните градове по модел, който е широкозастъпен в западния свят.
„Пари, биха постъпвали, там където има работа. Големият проблем е, че в момента се поддържат страхотно много структури, не защото са работещи, а просто да ги има.“, казва д-р Спасов. Бившият директор на Пирогов, добавя още, че голяма част от малкикте болници, всъщност са в лошо състояние, защото потенциалния обем дейност, която има в тези региони е малка и няма как да постъпят достатъчно средства.

"Когато закриваш едно отделение, ти трябва да предложиш на хората по-добра алтернатива. Това беше големият проблем, когато се закриваше болницата в Девин. Не казаха на хората къде ще се лекуват. Като нямаш нужда от болница, изграждаш добре развита извънболнична помощ", настоя д-р Станимир Хасърджиев.

"Имаме много болници, но броят на леглата в тези болници е равен на леглата в развитите страни", посочи от своя страна доц. д-р Спасков.

Д-р Хасърджиев обаче не се съгласи с тази констатация и отново посочи недостатъците на болничното лечение у нас.

 

Източник: ONAIR

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up