Събота, Септември 26, 2020

 Повече от 100 медицински сестри протестираха в двора на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца през началото на март тази година. Заплатите им не са актуализирани повече от 10 години и са в размер на 540 лв, а  разликата в заплащането между тях и санитарите е само 20 лв.

През април тази година  депутатът  Красимир Богданов призова писменно министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за спасяването на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца. 

"Изразявам увереност, че до края на 2019 г. ефектът от всички досега предприети действия ще доведе до финансово стабилизиране на публичните лечебни заведения, вкл. и на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца" , отговори Ананиев.

От Министерството на здравеопазването  съобщиха , че е преведена авансова субсидия на МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца, за да може болницата да бъде в състояние да изплати възнагражденията на работещите в лечебното заведение за месец април и аванс за месец май.

mbal vraca 4053 1000x0

От Министерството съобщиха още, че продължават преговорите с кредиторите на болницата, с цел договаряне на разсрочване на задълженията.
Очаква се да бъде постигнато споразумение с някои от кредиторите, за да може лечебното заведение да осъществява дейностите,
за които има договор с НЗОК/РЗОК, както и да осигурява на населението спешна медицинска помощ и ТЕЛК, за които има договор с МЗ.

Към момента болницата е с разкрити 375 легла и 653 души персонал.

До средата на годината във врачансака болница ше бъде възстановено звеното на инвазивна кардиология. Това е една от основните мерки на здравното министерство за стабилизиране на лечебноо заведение, което е в лошо финансово състояние.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up