Неделя, Май 24, 2020

През 2017 г. Медицинският център в Бостън (БМЦ)  започна да експлоатира ферма с площ от 2658 квадратни метра на покривната тераса, за да снабди кухнята на болницата с пресни продукти.
Фермата отглежда над 25 сорта и произвежда мед от два кошера. Той разчита на един фермер на пълен работен ден, на един асистент на непълно работно време, на пчелар и на доброволци от болницата, които да помогнат с грижите за фермата.

През първия си сезон фермата произвежда повече от 5200 паунда продукция - билки и зеленчуци.

Фермата „ми се стори наистина интересен, уникален начин за справяне с продоволствената несигурност сред (пациентите), като същевременно предоставя екологични ползи”, казва Авива Мускус от  Училището по обществено здраве на Харвард в Бостън.

bostonhospitalfarm

Въпросното лечебно заведение обслужва предимно пациенти с ниски доходи и такива в напреднала възраст.

 Лекарите от първичната медицинска помощ на болницата, вече могат да предоставят на пациентите, които са затруднени финансово, с безплатна храна за домакинствата си.

Останалата част от продукцията на фермата е разпределена в кухнята на болницата, която се използва за хранене на пациенти и за приготвяне на храна за кафенето.

Фермата на покрива също доведе до други инициативи. Училищната кухня на БМЦ вече разполага с безплатни курсове, които използват прясната продукция от фермата, за да научи служителите, пациентите и техните семейства как да приготвят здравословна храна.

„БМЦ оперира извън традиционния модел на болницата“, каза Мусикус пред Ройтерс. "Вместо само да лекуваме медицински проблеми, активно се стремим да се справяме с причините за тези медицински усложнения."

Този земеделски модел “може да бъде възпроизведен от други организации, които имат за цел да облекчат продоволствената несигурност, да насърчат здравословното хранене и екологичната устойчивост”.

"Вярвам, че това може да се дублира във всяка болница с големи размери, просто трябва да се идентифицира пространството и да се разбере, че въздействието върху обществото като цяло е много по-голямо от всяко потенциално спестяване на разходи", каза  Давид Мафео, старши директор на Услуги за поддръжка в БМЦ.

Фермата на покрива спетява на болницата около 10 000 долара, които иначе биха платили на външни доставчици.

Растенията също така помагат на БМЦ да намали своя въглероден отпечатък и да украси имиджа си, което спомага за привличането на повече дарители.

Оперативните разходи за фермата възлизат на около 50 000 долара годишно, сума, която BMC възнамерява да финансира чрез дарения и безвъзмездни средства. В болницата се проведе набирането на средства за покриване на началните разходи.

Кейт Соммерфелд, президент на социалните детерминанти на здравето в болничния оператор ПроМедика, заяви, че една от болниците в Мичиган в Промедика също управляват ферма.

„Знаем, че между 40% и 60% от индивидуалното здраве се определя от неклинични фактори. Затова е важно здравната индустрия да работи над  фактори, които влияят и стимулират здравето като достъп до храни и жилища. Работата, която БМЦ прави, подчертава тази еволюция ”.

Соммерфелд  вярва, че е все по-важно да се покаже, че такива програми имат стойност извън алтруизма.

„Свързването на тези усилия с това как те всъщност подобряват здравните резултати и намаляват разходите, като същевременно създават устойчив бизнес модел, особено когато маржовете са тесни, е постоянно предизвикателство“, каза тя.

Източник: Reuters

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up