Вторник, Юли 14, 2020

Днес - 9 август 2019 г., трябваше да се проведе извънредно заседание на Общински съвет Белоградчик с единствена точка в дневния ред - обявяване на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД, но това така и не се случи.

Необходимостта от спешната мярка бе обусловена, след като стана ясно, че в продължение на повече от 5 години единственото лечебно заведение за болнична помощ, обслужващо населението на четири общини, се управлява в разрез със закона, като конкурс за избор на управител не е провеждан от 2007 г. до момента.

Според Закона за лечебните заведения и издадената от Министерството на здравеопазването Наредба №9 от 26.06.2000 г. за условията и реда на провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения, управителите на лечебните заведение се избират с конкурс. В хипотезата на предсрочно прекратяване на договора на управителя, нов се избира с решение на Общинския съвет, „за срок до провеждане на конкурс, но не повече от 90 дни“.

В противоречие с нормите на българското законодателство, МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД се управлява от неизбрани по надлежния ред и за законоустановените срокове управители от 2014 г. до сега. Последният конкурс за заемане на длъжността е проведен през 2007 г.

Общинските съветници, по чиято инициатива бе свикано извънредното заседание на органа за местно самоуправление, излязоха с нарочна декларация по случая, в която заявяват категоричните си намерения за последващи действия за възстановяване на законността и търсене на отговорност от виновните за това лица.

Публикуваме декларацията на Общинските съветници без редакторска намеса:

„Ние, вносителите на предложението за обявяване на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД, изразяваме омерзението си от некомпетентността на лицата, отговорни за състоянието на болницата ни, като след днешния умишлен провал на сесията на Общинския съвет, към списъка с лицата, допринесли за тази катастрофа, се причислиха и колегите-съветници, които умишлено саботираха провеждането на заседанието и възстановяването на законността. Скрити зад колективната безотговорност и лоялни единствено на тесни партийните интереси, те съучастваха в престъпното посегателство върху конституционното и неотменимо право на гражданите на здраве.

От днес не можем да говорим само за безхаберие и липса на управленски капацитет, тъй като бе доказано, че се действа с умисъл и безотговорност, чийто единствен резултат ще доведе до затварянето на лечебното заведение и до окончателната демографска катастрофа в района.

След неуспелия опит за взимане на законосъобразно управленско решение, сме твърдо решени да сезираме всички компетентни контролни и правоохранителни органи, тъй като от оцеляването и оздравяването на болницата зависи оцеляването на Общината.

С настоящата декларация заявяваме непоколебимостта си да положим всички възможни действия за търсене на отговорност на виновните лица.“

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up