Вторник, Септември 22, 2020
Новата детската болница била незаконна

Това стана ясно по време на обществена дискусия, организирана от Камарата на архитектите с представители на педиатричната общност. Според Общия и подробния устройствен план, сегашната сграда, която архитектите определят като бетонна етажерка, трябва да бъде съборена и на нейно място да бъде изградена нова – до пет етажа. Новата болница не би могла да е по-висока от 20 метра, а сегашната е 36 м. За понеделник е насрочено и делото във ВАС по жалбата на камарата срещу обществената поръчка на МЗ за изграждането на болницата.

Сега МЗ предвижда строежът на новата болница да струва 100 млн. лева без оборудването. Според архитектите строителството може да излезе още по-скъпо, а издръжка на болницата може да струва много, защото не са заложени изисквания за качество и енергийна ефективност. Болницата ще харчи по 100 хил. лева на месец за ток. Последното конструктивно обследване и изпитване на бетона и армировката са правени преди 12 години.
Според проектанта на сградата събарянето ще отнеме 2 години и 30 млн. лева.
Педиатрите от болница „Проф. Иван Митев” не харесват сградата, в която се помещават. Те предпочитат да се построи изцяло нова, но се страхуват, че накрая няма да се направи нищо.
В дискусията не е обсъждан въпроса как новата болница се вписва в здравноосигурителния модел.
Ако е вярна тезата, че болниците са много защо трябва да се построи още една?
Това ли е най-добрия начин да се похарчат над 100 милиона лева за здравето на децата? Няма ли да се постигне по-добър ефект, ако средствата се използват за увеличаване на цените на прегледите, изследванията и клиничните пътеки за пациенти в детска възраст?
Ако се смята, че за децата най-добре е да се построи нова болница, то не трябва ли да се предвидят нови детски болници и в други градове, защото болни деца има не са само в София?
Ако се строи нова сграда парите ще отидат у строителите, а ако се увеличат цените на медицинските дейности, парите ще отидат у лекарите и медицинския персонал и то в цялата страна.
Тези въпроси засега остават без отговор. Липсата на отговори поражда съмнение, че някой иска непременно да строи сграда, на всяка цена. Може би причината е другаде и няма нищо общо с децата. Нека не звучи, като обвинение, но е факт, че от строителството лесно се изкарват комисионни, които няма как да се вземат, ако парите се дадат за прегледи и клинични пътеки.


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up