Неделя, Август 09, 2020
Човешка грешка, тероризъм или нашенска немарливост?

Взрив в столичната болница Пирогов причини смъртта на двама пациенти, лекувани във вътрешно отделение. Единият от тях е починал не от взрива, а от спиране на подаването на кислород. Всички останали пациенти на вътрешното отделение са били преместени в други отделения на болницата.
Не е ясно какви са причините за взрива, в резултат на който е паднала стена и е предизвикан пожар. Вътрешният министър Младен Маринов отхвърли възможността за терористичен акт, защото цитираме „болницата има охрана, в това число полицейска”. Според заместник директора на болницата проф. Габровски причината за взрива не е и избухване на кислородна бутилка, защото отделението е с централна кислородна инсталация.

От снимките разпространени в медиите се вижда, че взривът е станала помещения, които не са в основната сграда на болницата и слава Богу, защото ако беше там, вероятно жертвите и пораженията щяха да са много по-големи.
Какви могат да са причините за взрива? засега можем само да гадаем
Малко вероятно е да е терористичен акт и то не защото сградата е добре охранявана. Терористични актове са ставали в далеч по-добре охранявани сгради. Охраната на Пирогов е на място за да се намесва при инциденти, свързани с обслужването на пациенти, защото в спешното отделение идват всякакви. От нея не може да се очаква да спре терористична организация. Малко вероятно е да е терористичен акт, защото няма мотив. Какво послание ще изпратя терористите и на кого, взривявайки намиращото се в окаяно състояние вътрешното отделение на една болница?
Инцидент с кислородна или друга бутилка, съдържаща газ под голямо налягане беше отхвърлен с аргумента, че такива не е имало.
Инцидентът е възникнал в 3 часа и половина през нощта. По това време болните спят и е малко вероятно някой от тях или от персонала да е правил нещо, която по небрежност да е довело до взрив. Освен това, става дума за болнични стаи, а не за склад с боеприпаси или горивни материали, че да търсим обяснение в запалена цигара или забравен котлон.
В търсенето на вероятна причина за взрива трябва да се обърне внимание и на състоянието на помещенията и тяхната пожаробезопасност.
Публична тайна е, че отделението по вътрешни болести на Пирогов се нуждаеше от ремонт. Болницата е с огромни дългове и за ремонтите разчита на държавна помощ. Пари за ремонта бяха обещани още от предишния министър на здравеопазването Николай Петров, но такъв и до сега не е извършен.
Според думите на министър Маринов, работната версия на разследващите е свързана с кислородната инсталация. Само по себе си, наличието на кислородна инсталация не може да обясни инцидента. Кислородът поддържа горенето, но не може да причини взрив, освен ако е в бутилка под налягане, но такава казаха, че няма.
Възможно е и да не се намери конкретната причина за взрива. Може да е съвкупност от обстоятелства, натрупвани с времето - евентуално неизправна електрическа инсталация, неизправна кислородна инсталация, наличие на запалими предмети и уреди, които не трябва да са в болничните или други стаи, архаична организация на работа, занижен контрол, в това число на пожарната.
Ако, обаче по време на взрива, отделението е било във вида, в който го показваха по телевизията, трябва да се отговори и на въпроса, защо не е било затворено до завършване на ремонта? И с просто око се виждаше, че то не отговаря на никакви хигиенни изисквания и е много вероятно да е не е отговаряло и на противопожарните.
Предстои да разберем, или не.


 

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  дааа · преди 8 месеца
  Два дни говорят и не стана ясно имало ли е взрив или е било само пожар? На бас, че виновни ще изкарат болните, които са изгорели в стаята.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ужасссссс · преди 8 месеца
  не може да сте толкова НЕГРАМОТНИ!!!! немЪрливост, а????????Боже, що не си ги прибереш - тези хора си вадят хляба с писано слово! Би трябвало да са гладни!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  пожарникар · преди 8 месеца
  Вече се разбра. Боко каза, че са виновни болните, които пушели цигари с кислородна маска
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up