Сряда, Септември 30, 2020
Пациентите в Педиатрията вече ще чакат пред спешен кабинет

От трибуната на НС, днес, министър Кирил Ананиев каза, че са предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно-диагностичния блок на територията на Педиатрията  в спешен.

От това вероятно следва, че пациентите ще чакат вместо пред приемен, пред спешен кабинет.  

Министърът уточни, че чакащите вече са разделяни на такива с бели номера ( за планов прием) и такива с червени номера ( за спешен прием). Промяната е въведена от 17 декември 2019г. По този начин дефинитивно се разделя потока на плановите пациенти от този на спешните". Не стана ясно обаче, в колко кабинета се разделя въпросният поток.

По думите му се търсят възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на анестезиолози поне двама за нуждите на отделението за интензивно лечение в Специализираната болница, като междувременно тече и належащ ремонт в отделението.

Дали въпросният ремонт ще реши проблема със свободните места и недостигащата апаратура, заради което болницата всъщност препраща пациенти към други болници, също не стана ясно.

„От 20 януари 2020 г. ще започне нормална работа интензивното отделение към Детската болница в София, каза още Ананиев.“

До тогава:

"Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи. Проведе се незабавна среща с ръководителите на държавни лечебни заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Създаде се координационен механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи, както и при провеждане на деца от едно лечебно заведение към друго. Болница "Пирогов" пое ангажимента да осигури спешния прием на деца на територията на София, а при необходимост и извън столицата. За целта МЗ ще подпомогне лечебното заведение за осигуряване на необходимата материална база. В тази връзка ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения"

Изслушването му беше поискано от парламентарната група на БСП по повод смъртта на тригодишния Александър и съдебномедицинската експертиза за това, като причината за нея, според депутатите от левицата, са системните проблеми в българското здравеопазване, бележещи отрицателна тенденция. „На първо място липсата на комуникация и съгласуваност с дейността на отделните структурни звена в здравеопазването, спешна помощ, извънболнична и болнична помощ, между отделните многопрофилни и извънболнични заведения“, каза в обяснението на темата Георги Йорданов.

Министърът отказа да коментира конкретните резултатите от проверката в трите болници Детската боница, болница "Лозенец" и УМБАЛСМ "Пирогов" за смъртта на детето и припомни, че по случая с тригодишното дете е сезирана и прокуратурата.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up