Четвъртък, Септември 24, 2020
"Детето е в тежко състояние, при нас няма места търсете си къде да Ви приемат“

„Докато чакахме детето започна да диша тежко и да отпада. Около устата посиняваше“ –Елена П., майка на две годишно момиченце разказва за продължаващото обикаляне по болници и чакане с часове. Поредната история само дни след поредното обещание на здравния министър, че е: „Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ.“ Поредната история, която показва, че неуредиците в здравната система, продължават да поставят в риск живота на децата.

Материалът е публикуван с незначителна редакторска намеса в полза на текста.
„Moмиченцето ми е на 2г. и 3м. Родена е недоносена 1320грв 34г.с. на 24.12.19г. започна лека кашлица и хрема. Веднага започнахме инхалации с физиологичен разтвор, от които нямаше подобрение. На 25.12 вдигна температура 38,3, заведохме я в м.ц „Лора“. Докторът каза, че чува „свиркане“ и е добре да я прегледа специалист. Веднага отидохме в Детската пулмология . Дежурната, която ни прегледа, постави диагноза лек бронхиолит и изписа „Вентолине“.
26.12. детето продължи да подържа температура и дишаше тежко. Заведохме я в Пирогов след 2 часа чакане ни изпратиха за рентген, ПКК и CRP. Снимката показа наличие на двустранна пневмония. CRP-то беше 69. Докато чакахме започна да диша тежко и да отпада, около устата посиняваше. Виждайки детето и изследванията, докторката, чието име не разбрах, каза: "Детето е в тежко състояние, при нас няма места търсете си къде да Ви приемат. Снимайте си с телефона изследванията и отидете да си платите диска от рентгена“. Отивайки към рентгена звъннах на 112 и от там ни насочиха към Педиатрията. Приеха ни веднага, дъщеря ми беше вече с цианоза и много учестено дишане. Сатурацията ѝ беше около 60. Цялата нощ премина в инхалации и подаване на кислород.
На другия ден ни свалиха в интензивно. Стабилизираха я, но поради липсата на Реаниматор, се налагаше преместване в друга болница. Два часа докторите звъняха по софийските болници, не защото искаха да се отърват от нас, а защото, ако се наложеше реанимация, нямаха специалисти. Накрая ни приеха в педиатричното на Пирогов, в стабилизирано, но все още тежко състояние. Там часове по-късно чух най-хубавите думи, „Ам-ам“. Два дни под вещите грижи на екипа дъщеря ми вече беше съвсем добре. Тича и прави бели.
Искам да благодаря на всички лекари, които се бореха за всяка глътка въздух на детето ми, на екипа от Педиатрията, лекарите и сестрите от Пирогов.
Заради неразбориите в цялата система, липсата на комуникация между звената и некомпетентността на самозабравили се псевдо-лекари, още едно дете щеше да е в новините..... Искрено се надявам господа министри и депутати да са хапнали и пийнали добре по празниците, защото ние минахме през 9-те кръга на ада, заради великата здравна система. Това само за пореден път показва спешната нужда от специализирана детска болница, която адекватно да може да отговори на нуждите на децата.
А министърът на здравеопазването, беше казал, че по празниците целият спешен прием е в Пирогов, е даде, ама е пропуснал да се осведоми, че половината педиатрично отделение е в ремонт.“

Магдалена Василева

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up