Четвъртък, Август 06, 2020
Зелена светлина за кръстосаното донорство


Кръстосаното донорство влиза за обсъждане в парламента. Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за трансплантациите предвижда операцията ще се извършва единствено, ако двата донора са посочили в нотариално заверени съгласия да дарят орган на точно определените реципиенти. Двете трансплантации ще се извършват едновременно при условие, че четиримата са включени в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор. Не по-рано от два месеца преди операцията.


Според сега действащото законодателство жив донор на органи може да бъде само съпруг или роднина по права или сребърна линия до четвърта степен. С промените се дава възможност една двойка да дари орган на друга двойка, а втората двойка, от своя страна да дари на първата.
Други изменения, предвидени в законопроекта са по-голям кръг роднини да могат да решават дали да се дарят органите на починал. Мнението им е степенувано по важност. Първо ще се питат съпруг или родител, ако пациента няма такива живи роднини лекарите ще се обръщат към децата на пациента,, ако няма такава възможност те ще се търси мнението на братя и сестри и след това на роднини по сребърна линия до четвърта степен.
Въпреки че по време на общественото обсъждане се оформяше мнение, че органите на починалите потенциални донори, които нямат никакви роднини, няма да бъдат ползвани, след последните изменения в текста всъщност е останал обратния вариант:
„При липса на роднини по ал. 1, т. 3 могат да се вземат органи, тъкани и клетки.“;
В световен мащаб мненията са противоречиви. В Германия методът е абсолютно В момента чакащите за трансплантация са над 1000 и кръстосаното донорство би им дало по-голям шанс за живот.

 
Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up