Събота, Септември 26, 2020
„Майчин дом” получи отличие Добра болница

Университетската болница "Майчин дом" получи отличие „Добра болница”. Отличето бе връчено на Директора на болницата професор Иван Костов от Председателя на пациентски организации "Заедно с теб", Пенка Георгиева. 
Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ е най-големия и най-стария медицински център за майчино и женско здраве. Болницата е създадена по инициативна на Княгиня Мария Луиза. Официалното й откриване се състои на 19 ноември 1903 г. От тогава до днес „Майчин дом“ запазва статута си на най-голямата университетска акушеро-гинекологична болница, в която се лекуват най-тежките случаи от цялата страна. Редица изявени акушеро-гинеколози управляват „Майчин дом“ през годините.
През април 2017 година поста на изпълнителния директор поема проф. д-р Иван Костов.

 От 2017 година до днес в „Майчин дом“ се въведоха редица иновации, сред които лабораторията за диагностика за наличието на човешки папилома вирус, първата и единствена по рода си лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода, първият у нас безкръвен тест за белодробна зрялост на плода.
В края на 2018 година в „Майчин дом“ бе въведен за първи път в България и най-съвременния метод в света за ранна диагностика на рак на гърдата, с което болницата даде сериозна заявка да бъде референтен център за Балканите за ранен скрининг на рак на гърдата.
В началото на лятото на 2019 година екипът на болницата под ръководството на проф. Костов въвеждат и роботизираната хирургия в областта на гинекологията с помощта на хирургичната система Да Винчи. Роботизираната система е една от най-известните и най-напредналите компютърно асистирани технологии за минимално инвазивни операции. Днес вече, операциите с робота Да Винчи са ежедневие в Университетската АГ болница „Майчин дом“.
Успоредно с иновативните технологии и нововъведения в болницата от 2017 година насам изцяло са ремонтирани и реновирани послеродовата клиника, втора гинекологична клиника, лабораторията по клинична патология и централното фоайе.
През лятото на 2019 година ръководството на университетската АГ болница „Майчин дом“ инициира създаването на Болнично настоятелство. Неговата мисия е да подкрепя морално и публично болницата в изпълнението на нейната мисия да лекува, но и да работи целенасочено по съвременните предизвикателства в здравеопазването, утвърждавайки ролята си на най-значимата институция в грижата за женското здраве и раждаемостта в България. Членове на настоятелството са Западно- и Средноевропейския митрополит на Българската Православна Църква – Антоний, председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, издателят и управител на Медийна група България Венелина Гочева, Омбудсмана на Република България и наследника на царското семейство, инициирало и дарило средствата за изграждане на болницата – Кубрат Сакскобургготски.
Усилията на ръководството на болницата и занапред ще продължат в посока на предоставяне на качествена диагностика и лечение на пациентите. Фокусът остава върху въвеждането на иновативни технологии при диагностиката и лечението в различните терапевтични области, а също и към поетапното ремонтиране и реновиране на АГ болницата „Майчин дом“.
Болница „Майчин Дом“ е лидер в страната по брой раждания и брой гинекологични операции.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up