Четвъртък, Февруари 20, 2020
Болница "Полимед" получи отличие Добра болница

Столичната болница Полимед получи отличие „Добра болница” на състоялата се днес церемония в НДК. Отличието бе връчено на Изпълнителния директор на болницата Д-р Цветан Диманов от Председателя на Дара хелп Невена Манолова. Д-р Диманов заяви:
Позволете ми да благодаря от името на МБАЛ Полимед ООД за получената награда.
Тя е важна за нас най- вече поради факта, че сме постигнали стандарт, който е видим и може да бъде оценен. Горди сме, че сме от първите, които получават тази награда.
Не без значение е фактът, че я получаваме във време, когато се наблюдава известно напрежение в комуникацията между лекари и пациенти, което е недопустимо и го няма в нито една страна по света.

Причината за това напрежение е прекалено прозаична и всички я знаят- недофинансиране на здравната система в България. Това недофинансиране бе заложено далеч назад в годините- проблемът е, че много малко се прави и сега, за да може то да се избегне. И през 2020 България ще е страната в ЕС с най- ниска здравна осигуровка- 8%. В Германия тя е 14%, а немските апаратура, лекарства и консумативи са на една и съща цена, независимо дали се ползват в Германия или България. Отделно от това, за 2020г най- ниската месечна здравна вноска у нас е 24,40 лева, а в Северна Македония- 54 лева.
Освен, че е недофинансирана, здравната ни система се характеризира и с несправедливо остойностяване на труда на едни специалности спрямо други специалности. Има много добре платени КП и такива, които са смешно платени. Кои специалности се числят към едните и кои към другите си проличава от това, кои специалисти напускат България и кои остават. Не съм чул да страдаме от недостиг на кардиохирурзи и кардиолози, но как ще се справим с недостига на педиатри, патоанатоми, рентгенолози, микробиолози и редица други специалности?
И стига взаимно сме се индуцирали с мита за богатството на българския лекар, натрупано основно чрез източване на здравната каса. В България има регистрирани около 30 000 лекари. Като махнем тези, които постоянно са извън България и лекуват небългарски граждани; тези които са на преклонна възраст и вече не практикуват медицина; както и тези, които са на административни длъжности и също не практикуват медицина, то броят на практикуващите медицина в България лекари е под 20 000. От тях не повече от 200- 300 са с месечни доходи от над 15- 20 000 лева. Голяма част от останалите лекари са с месечни заплати около средната за страната, която към момента е около 1 300 лева. А, когато лекарят взима около средната заплата, то медицинската сестра взима около минималната. А това, дами и господа, го няма в нито една държава по света.
В библията е казано „Истината ще ви направи свободни“. Нека в българското здравеопазване да говорим само истината, която освен, че ще ни предпази от заблуди, митове и легенди, ще намали конфликтите между пациентите и лекарите и ще ни покаже правилните решения, за да можем да превърнем българското здравеопазване в национална гордост.
Бъдете здрави!

Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Мария · преди 26 дни
    Болница с единствен профил ортопедия печели приза за Най-добрата болница. Това го има само в България. Този приз трябва даде от болница, в която всичко за здравето е под един покрив.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up