Сряда, Септември 23, 2020
Почти всички болни с COVID-19, поставени на командно дишане умират

Почти всички пациенти с коронавирус, които а се нуждаели от командно дишане са починали, показва проучване в Northwell Health - най-голямата мрежа от лечебни заведения в Ню Йорк, съобщава CNN.
Като цяло около 20% от пациентите с Covid-19, лекувани в Northwell Health, са починали, в това число и 88% от поставените на командно дишане, според проучването.

Командното дишане се осъществява с устройство, (наричано вентилатор или респиратор) което вкарва въздух в белите дробове на пациенти, които не могат да дишат самостоятелно поради тежка пневмония или остър респираторен дистрес синдром.
Други по-малки проучвания също показват, че е малко вероятно пациентите, които се нуждаят от командно дишане да оцелеят.
Според доктор Сафия Ричардсън от Института за медицински изследвания в Northwell Health само 12% от пациентите в проучването са се нуждаели от обдишване.
Това проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, показва колко лоша е прогнозата за пациентите с тежко протичане на Covid-19.
Екипът е разгледал електронните здравни записи на 5700 пациенти с коронавирусна болест, хоспитализирани в Northwell Health, от които 2634 вече са били изписани или починали.
Записите подкрепят казаното от лекарите за коронавирус: повечето хора, които при които заболяването протича тежко, имат някакво придружаващо заболяване. 57% са имали високо кръвно налягане, 41% са със затлъстяване и 34% са имали диабет.

"От пациентите, които са починали, тези с диабет са се нуждаели по-често от механична вентилация или грижи в интензивните отделения в сравнение с тези, които не са имали диабет", пишат изследователите. Те също потвърждават, че мъжете умират по-често от жените. Никой под 18-годишна възраст не е починал.
Симптомите на инфекция далеч не винаги са ясно изразени. Около една трета от всички пациенти са имали повишена температура, 17% учестено дишане и малко под 30% са се нуждаели от допълнително подаване на кислород. Средния престой в болница е бил четири дни.
14% са били лекувани в интензивно лечение, 3% се нуждаят от интензивна диализа, а 21% са починали.
Тъй като окончателните данни са били налични само за около половината от пациентите в проучването, възможно е повече от онези, които са на командно дишане, да преживеят, което би намалило тези 88% процента смъртност.
"Това проучване отчита смъртността само за пациенти с категорични резултати (изписване от болницата или смърт). При по-дългосрочни проучвания може да се открият различни проценти на смъртност за различни сегменти от населението", пише екипът на Northwell Health.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up