Четвъртък, Август 06, 2020

НиколоваСлед окончателното решение на ВАС за болничните лимити, наложени през 2015 г. с решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, от Българския лекарски съюз призоваха лечебните заведения да потърсят дължимите суми в съда, а от НЗОК твърдят, че решението на ВАС няма правни последици за тях. Дали действително това е така коментира адвокат Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването пред clinica.bg.
„Това, което съдът казва с окончателното си решение е, че Надзорният съвет на НЗОК не е компетентен орган да определя каквито и да било лимити, размери и разпределение на средства, тъй като това е в компетенциите на Народното събрание. Нещо повече – в решението на надзора, определено за нищожно, се фиксира процент на лимит спрямо предходната година – 2014 г. А това според съда е още по-незаконосъобразно, защото всяка година има отделен бюджет и не може бюджетът за една година да се определя на база на другата. Договорите на лечебните заведения също са година за година и няма как да се обвържат със закон, който е приключил своето действие.

Тъй като ВАС обявява нищожност на решение на надзора, което касае 2015 г., и това е общ административен акт, който изначално не поражда правни последици, цялата неплатена надлимитна дейност би следвало да бъде възможно най-бързо изплатена. Причината е, че от 2015 г. до момента главницата почти се е удвоила, а ако се заведат съдебни дела, към нея ще се добавят съдебни такси, адвокатски хонорари и разходи за две инстанции и сумата ще стане в пъти повече“, посочи адв. Николова.
„Ние сме завели вече 10-ина дела от името на болници, като преди това пуснахме предложения до НЗОК за извънсъдебни споразумения, за да може да се спестят именно тези извънредни разходи. За съжаление по нито едно от предложенията нямаме отговор. Нямаме дори отказ, никаква реакция, все едно изобщо не сме пращали предложение. За мен това означава абсолютно безхаберие от страна на касата. По-важното е, че трябва да се направи много точен анализ и да се преустанови тази порочна практика за издаване на нищожни актове от страна на Надзорния съвет на НЗОК. Не може постоянно да се обяснява как няма пари в касата и в същото време да се издават поредица от нищожни или незаконосъобразни актове, които водят до двойно и тройно увеличаване на разходите. Опитват се да спестят някакви 20 млн. лв. от мораториум за лекарства, с който лишават пациентите с тежки заболявания, а в същото време самата администрация дава в пъти повече, заради нищожни актове. Неизплатената надлимитна дейност за 2015 г. е приблизително 52 млн. лв.
Само държавната такса за едно дело е 4% от сумата по делото. Отделно се смятат главницата, лихвата за три години назад, адвокатските хонорари. И това е само за първа инстанция, на следваща разходите са още толкова. Стават безумни суми, които могат да се спестят“, обясни адвокатът от Центъра за защита правата в здравеопазването.
„За да се изплатят дължимите пари на болниците за 2015 г. е нужно само решение на Надзорния съвет на НЗОК. Такова беше взето през 2016-а за надлимитната дейност от април до ноември 2016-а, но до момента по него няма никакво движение. Средствата могат да се изплатят на части, на разсрочено плащане и да се приемат правила, по които това да се направи, за да бъдат равнопоставени лечебните заведения, да няма дискриминационни принципи.
Касата има възможност да ползва включително и резерва си, т.е. има откъде да се вземат пари. Трябва да се направи много точна сметка колко точно е натрупаната сума, да се споразумеят с лечебните заведения да се намалят лихвите или те изобщо да не се претендират, и тогава да се прецени дали резервът ще стигне или ще се наложи актуализация на годишния бюджет.
На практика надзорът на НЗОК веднъж вече взе решение за изплащане на надлимитна дейност. Нужно е само да вземе още едно и да го изпълни“, отбеляза адв. Христина Николова.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up