Неделя, Ноември 29, 2020

money nhifНЗОК отчете значителен спад на плащанията си за болнична медицинска помощ през месец май. Данните сочат общ размер на изплатените средства 139 милион лева, при разчет за средногодишни разходи за 151 милиона лева. Ако достигнатото през май ниво се запази и през летните месеци, в които традиционно се отчитат намалени разходи за медицинска помощ, то в края на годината по перото за болнична помощ може да се формира излишък, достатъчен да покрие очертаващият се дефицит за лекарства от около 100 милиона лева, което би позволило да се избегне актуализация на бюджета на касата за 2018 година. До края на годината обаче, разходите на НЗОК за лекарства може да нараснат допълнително, след като започне предписването и отпускането на новите медикаменти, което изкуствено се задържа до сега с административни хватки.

Надзорният съвет ще трябва да намери допълнителни резерви, за да покрие плащания в размер на 70 милиона лева към Европейските здравноосигурителни фондове, които не бяха предвидени в бюджета и оповестяването им доведе до смяната на Управителя на касата.
Миналата седмица, заместник здравният министър и Председател на НС на НЗОК Жени Начева е провела среща с представители на фармацевтични компании, в опит да договори допълнително отстъпки за 2018 година. Неофициалната информация за срещата е, че договореност не е постигната. Производителите на иновативни лекарства са готови дадат и по-големи отстъпки, но при промяна в лекарствената политика. Сега те са принудени да регистрират в България най-ниските от целия ЕС цени, от които дават допълнително 10% отстъпка. Това води до значителен по размерите си реекспорт на техните продукти и подкопаване на пазарите им в други страни.
Натиск върху бюджета на НЗОК при всички случаи ще окаже и лавинообразно нарастващия брой съдебни дела, печелени от болниците за неплатената им надлимитна дейност през последните три години. Тези разходи съвкупно със съдебните разноски могат да добият внушителен размер, но окончателните решения за повечето от тях ще бъде през 2019 година.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up